Debat

Helveg: Vi mangler ambitioner i klimapolitikken

DEBAT: I sidste uge blev Europas regeringschefer enige om en klimaaftale. Desværre er aftalen ikke så ambitiøs, som vi havde håbet på i Danmark, skriver Morten Helveg Petersen (R).

EU's nye klimamål er ikke ambitiøse nok, skriver Morten Helveg Petersen (R).
EU's nye klimamål er ikke ambitiøse nok, skriver Morten Helveg Petersen (R).Foto: Facebook.com
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

I torsdags landede regeringscheferne i EU en klimaaftale. Oven i købet en længe ventet en af slagsen, der skal male de store perspektiver og pege frem mod næste års COP i Paris.

Desværre er aftalen ikke så ambitiøs, som vi havde håbet på i Danmark. At der faldt en aftale er en god ting, for ingen aftale havde været meget værre. Men flere steder er det bare ikke godt nok.

Europa har i mange år med stolthed båret den globale førertrøje, når det kommer til grøn omstilling og kampen mod klimaforandringer. Den førertrøje er vi ved at tabe, fordi kortsigtede, nationale egeninteresser får lov at spænde ben for det fælles bedste. Vi står med en lang række folkevalgte politikere, der ikke tør gøre det nødvendige, fordi de ikke tror, de kan føre ansvarlig politik og samtidig opnå genvalg.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

I torsdags var det bl.a. Polen, Storbritannien og Frankrig, der trak i den forkerte retning. I andre sammenhænge er det Danmark – for eksempel på vores mange forbehold. Det skal vi huske på, når vi diskuterer europapolitik herhjemme. Når Dansk Folkeparti vil have flere forbehold eller give Danmark vetoret i alle spørgsmål, spænder man dermed også ben for hele samarbejdet.

For små mål
Først og fremmest er jeg glad for målet om 40 procent reduktion af CO2, men målet burde være bindende på medlemsstatsniveau, ikke kun på EU-niveau. Nu risikerer vi, at nogle lande rider frihjul på andres indsats. Ikke mindst de lande, som mest af alt trænger til at levere på CO2-reduktionerne.

Europa har i mange år med stolthed båret den globale førertrøje, når det kommer til grøn omstilling og kampen mod klimaforandringer. Den førertrøje er vi ved at tabe, fordi kortsigtede, nationale egeninteresser får lov at spænde ben for det fælles bedste.

Morten Helveg Petersen (R)
MEP

Målet om 27 procent vedvarende energi er slet og ret for lavt. Desuden burde også det have været på medlemsstatsniveau.

Men det, jeg er mest skuffet over, er det lave mål på 27 procent for energieffektivisering, som ikke engang er bindende. Det er stærkt utilfredsstillende. Netop her er der helt utroligt store, men billige gevinster at hente, når det kommer til klimaet og at mindske afhængigheden af Putins gas.

Særligt i Østeuropa er der mange lavthængende frugter at høste, men nu bliver incitamentet mindre. Det er ærgerligt for Danmark, fordi vi i Danmark har så mange arbejdspladser, som direkte er knyttet til energieffektivisering på europæisk niveau.

Nu vil jeg som næstformand for Energiudvalget arbejde stenhårdt for, at alle medlemslande lever op til de fælles forpligtigelser, og at den eksisterende og kommende lovgivning om f.eks. energieffektivisering bliver så ambitiøs som muligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00