Her er Vestagers EU-eksamensspørgsmål

HØRING: Når den kommende danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, skal quizzes af Europa-Parlamentet i næste uge, ligger fokus både på hende som menneske, og på hvorvidt hun vil lade de folkevalgte spille en rolle i den konkurrencepolitik, hun skal varetage. 

Margrethe Vestager (R) skal først gennem en høring i Europa-Parlamentet, før hun kan være sikker på at blive EU's næste konkurrencekommissær.
Margrethe Vestager (R) skal først gennem en høring i Europa-Parlamentet, før hun kan være sikker på at blive EU's næste konkurrencekommissær.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: EU’s parlamentarikere vil have Danmarks kommissærkandidat, Margrethe Vestager (R), til at redegøre for sine personlige kvalifikationer og erfaring. De vil vide, hvad der motiverer hende, og sikre sig, at hun ikke har lavet noget eller har tænkt sig at gøre noget, der kan plette hendes rygte som kommissær, inden hun skal til offentlig jobsamtale hos dem 2. oktober.

Det fremgår af de skriftlige spørgsmål, parlamentarikerne har sendt til den kommende konkurrencekommissær forud for hendes høring i Parlamentet.

De fem spørgsmål til den tidligere leder for De Radikale er kun en forsmag på, hvad de folkevalgte kan finde på at udspørge hende om under den tre timer lange EU-eksamen, hun står over for. Men de giver et praj om, hvad hos den danske kommissærkandidat, der særligt vækker interesse hos de folkevalgte.

Dokumentation

Læs Vestagers spørgsmål:

De første to spørgsmål er generelle spørgsmål, som stilles til alle kommissærerne. De sidste tre er forfattet af Parlamentets økonomiudvalg, ECON.

1) Hvilke aspekter af dine personlige kvalifikationer og erfaring er særligt relevante for at blive kommissær og fremme generelle europæiske interesser, særligt inden for det område, du bliver ansvarlig for? Hvad motiverer dig? Hvordan vil du bidrage til at fremme Kommissionens strategiske dagsorden? Hvilke garantier for din uafhængighed er du i stand til at give Europa-Parlamentet, og hvordan vil du sikre dig, at ingen tidligere, nuværende eller fremtidige aktiviteter, du udfører, kan komme til at så tvivl om udførelsen af dine pligter i Kommissionen?

2) Hvordan vurderer du din rolle som medlem af kommissærkollegiet? På hvilken måde anser du dig for at stå til regnskab over for Parlamentet for dine egne og dine tjenestegrenes handlinger? Hvad vil du særligt forpligte dig til at gøre med hensyn til øget gennemsigtighed, øget samarbejde og effektiv opfølgning på Parlamentets indstillinger og ønsker om lovgivningsmæssige initiativer? Er du villig til at give Parlamentet adgang til information og dokumenter på lige fod med Ministerrådet, hvad angår allerede planlagte initiativer og igangværende procedurer?

3) Hvordan vil du fremme en konkurrencekultur i EU og på verdensplan? Hvordan vil du sikre dig, at konkurrencepolitikken både medfører global konkurrencedygtighed for europæiske virksomheder og lige vilkår på det indre marked, hvor små og mellemstore virksomheder kan konkurrere? Vil du støtte en stærkere forligsmekanisme baseret på koncessioner?

4) Europa-Parlamentet har i sine tre sidste årlige konkurrencerapporter opfordret til en udfasning af statsstøttet krisehåndtering af banksektoren så hurtigt som muligt. I lyset af den nye mekanisme for insolvens og afvikling af banker, hvordan ser du så konkurrencepolitikken, herunder særligt statsstøtte, udvikle sig i fremtiden under disse nye retlige rammer?

5) Vil du på linje med andre områder af markedsintegration og økonomisk regulering efter Lissabon-traktatens ikrafttræden forpligte dig til at fremsætte fremtidige forslag, der skal forme EU’s konkurrencepolitik, på et retsgrundlag, som involverer Europa-Parlamentet som medlovgiver under den almindelige beslutningsprocedure? Vil du herunder involvere Europa-Parlamentet i udformningen af den lovgivning, der regulerer bøder til virksomheder, der overtræder EU’s konkurrencelovgivning? Er du enig i den inter-institutionelle aftale mellem EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet om at sikre passende granskning fra Parlamentet i konkurrencesager?

Altingets oversættelse 


0:000:00