Debat

Højrefløjens klimapolitik er gennemført uansvarlig

DEBAT: Klima- og energipolitikken i EU er helt ude af trit med virkeligheden. EU-Kommissionens kommende udspil er bare sidste udbygning på det luftkastel, EU's klimaambitioner udvikler sig til, skriver Margrete Auken (SF).
Det må være slut med at skubbe klimaproblemerne foran sig, mener Margrete Auken.
Det må være slut med at skubbe klimaproblemerne foran sig, mener Margrete Auken.Foto: Facebook.com
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet for SF

Siden valget til Europa-Parlamentet i 2009 har et højrefløjsflertal blandt regeringerne i de europæiske lande i Europa-Kommissionen og i Europa-Parlamentet styret EU direkte mod katastrofen ved at afmontere Europas klimamotor.

Når Barroso-kommissionen onsdag fremlægger sine 2030-klimamål, kommer det oven i en længere række af fejlslagne planer, som tæller CO2-kvotemarkedets sammenbrud, undermineringen af Connie Hedegaards køreplan mod 2050, biodiesel lavet på mad, marginalisering af EU i de internationale klimaforhandlinger og opgivelsen af CO2-reduktionen fra luftfarten.

Kommissionen putter sig
Og også denne gang har Kommissionen ikke overraskende valgt at tage den kulsorte industris parti: Udspillet fra Kommissionen er nærmest et slumretæppe under hvilket den handlingssvage Kommission prøver at putte sig. Forslagene mangler, efter alt hvad vi ved, de nødvendige ambitiøse bindende tiltag for 2030.

Værst af alt har man forrådt den progressive industri ved at udvande målsætningerne om vedvarende energi og energieffektivitet, så deres store forskning og udvikling af moderne grøn teknologi undermineres af alt for svage krav til de forældede industrier.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Hverken Bendtsen eller Rohde vil være med 
Men Barroso-Kommissionen synger videre i kor med sine højrefløjs-kammerater i Europa-Parlamentet. Prøv at lytte til to danske parlamentarikere og hør, hvordan det går klimapolitikken med den fløj ved magten i Europa.

Bendt Bendtsen (K) foregiver ganske vist at holde fast ved de tre klimamål i 2030, men ønsker samtidigt at give grønt lys til den mildt sagt problematiske skifergas i den danske undergrund.

Det må være slut med bare at skubbe klimaproblemet foran sig ud i fremtiden som højrefløjen gør - det er jo fortvivlende usolidarisk over for generationerne efter os!

Margrete Auken (SF)
MEP

Værre er det dog med Jens Rohde (V) der helt vil afskaffe bindende målsætninger i EU for vedvarende energi og energibesparelser for sammen med atomkrafttilhængerne alene at gå efter et enkelt og svagt mål for reduktion af CO2.

Ingen af de to vil være med til, at EU forhøjer 2020-målet til 30 procent, skønt det nuværende lave mål nærmest allerede er indfriet i dag. De er sidst, men ikke mindst, flintrende ligeglade med at klimaforskerne gang på gang opfordrer Europas ledere til at reducere udledningerne med minimum 25 procent og allerhelst 40 procent inden 2020 - hvad der for resten også er den danske regerings plan for Danmarks vedkommende.

Ingen brugbare undskyldninger
SF og De Grønne i Europa-Parlamentet kender ingen brugbare undskyldninger for ikke at tage klimaforandringerne alvorligt. Det skylder vi selvsagt vores børnebørn, men faktisk er vi overbeviste om, at meget ambitiøse rammer for klima- og energipolitikken er helt nødvendige, hvis vi i EU skal gøre os forhåbninger om at trække de europæiske lande fri af den økonomiske krises nedslående spiral.

Det sker dog kun ved, at vi intensiverer investeringer i vedvarende energi, binder elnet sammen på tværs af de nationale grænser og effektiviserer udnyttelsen af energien, hvor vi kan. Det formår vi med i 2030 at få reduktion af CO2-udledningerne på 60 procent, udbygning af vedvarende energi til mindst 45 procent samt ambitiøse energibesparelser på over 40 procent.

Men skal disse bindende mål nås, kræves der mod og handlekraft af vores europæiske folkevalgte. Det må være slut med bare at skubbe klimaproblemet foran sig ud i fremtiden, som højrefløjen gør - det er jo fortvivlende usolidarisk over for generationerne efter os!

Det forestående valg til Europa-Parlamentet d. 25. maj bliver afgørende for, om vi får et flertal, der vil opbygge et fremtidssikret samfund baseret på videnskabeligt funderet og visionær klimapolitik, eller om vi skal trækkes videre med dem, der ikke orker andet end at flytte liggestolen over på Titanics solside.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00