Inde i Hermans hoved

TALERØR: I to år har danske Preben Aamann været talsmand for Det Europæiske Råds formand, Herman Van Rompuy. Det har bragt ham helt tæt på de europæiske ledere.

Formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy (t.v.), har talsmand Preben Aamann ved sin side.
Formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy (t.v.), har talsmand Preben Aamann ved sin side.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

Det har været fantastisk at være rundt i alle hovedstæder og komme ind i premierministres kontorer eller boliger og få den oplevelse af, hvad det er, de her ultimative beslutningstagere tænker omkring det europæiske projekt. Og i det hele taget hvordan de agerer, når de ikke er i offentligheden, hvor man typisk ser dem.

Preben Aamann
Talsmand for formand for Det Europæiske Råd Herman Van Rompuy
Fakta
Om Preben Aamand: 
41 år, uddannet i statskundskab fra Aarhus Universitet. Startede sin karriere i Forskningsministeriet, men flyttede hurtigt over i Udenrigsministeriet. Har været i Bruxelles siden 2005, først for den danske EU-repræsentation, hvor han blandt andet havde ansvaret for pressehåndteringen. Derefter ansat hos EU’s udenrigstjeneste, hvor fra han blev hentet tilbage til repræsentationen som talsmand under det danske EU-formandskab i 2012. Derefter hentet til formand for Det Europæiske Råds kabinet som presserådgiver og talsmand. Fra 1. december bliver han chefstalsmand for polske Donald Tusk, der er ny formand for Det Europæiske Råd. 

BRUXELLES: Da Preben Aamann tiltrådte sit nye job som vicetalsmand for Herman Van Rompuy, var der stadig ingen, der vidste, om den frygt for et eurozonekollaps, der havde præget de indre linjer af EU-maskineriet siden finanskrisens udbrud, ville gå i opfyldelse.

”Da jeg lige startede, rasede eurokrisen stadig. Det var faktisk lige der omkring september 2012, at det begyndte at vende. Det vidste vi bare ikke endnu,” siger Preben Aamann.

Det betød en højspændt start som den ene af to talsmænd for Det Europæiske Råds formand. Som chef for klubben af europæiske stats- og regeringschefer var det Herman Van Rompuy, der skulle leder forhandlingerne om, hvad Unionen kunne gøre for at berolige panikslagne markeder, når der blev sået tvivl om, hvor solide de europæiske økonomier var.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00