Debat

Ja til konkurrence, nej til unfair vilkår

DEBAT: Social dumping er groft misbrug af den frie bevægelighed, men det skal ikke løses ved at lukke grænser. Løsningen er at lappe de huller, der tillader misbruget.
Ole Christensen
Ole Christensen
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Christensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Jeg møder ofte arbejdstagere i forskellige sammenhænge og taler om forhandlinger i Europa-Parlamentet mod social dumping. Desværre bliver jeg nogle gange mødt med et "luk dog grænserne" eller "det er EU's skyld, at jeg mister mit job".

Jeg forstår godt, at mange er frustrerede - men at bygge mure om Danmark er ikke løsningen. 

Det Indre Marked er afgørende for vækst
Som EU-borger har man ret til at opholde sig og søge arbejde i alle EU's medlemsstater. Og ikke mindst ret til at blive behandlet på lige fod med landets egne borgere i forbindelse med løn- og arbejdsvilkår.

Fakta

BLAND DIG!

Deltag i debatten- send dit indlæg til [email protected]

Sådan skal det fortsat være, for den fri bevægelighed og det Indre Marked har om noget skabt vækst og bidraget til at gøre Danmark til et af verdens mest velstående lande. 

Mere end 500.000 arbejdspladser er afhængige af det Indre Marked. Vi ville gå fra at være en del af et fællesskab på 500 millioner forbrugere i EU til fem millioner i Danmark, hvis vi trådte ud.

Løsningen er mere og bedre samspil de nationale myndigheder imellem, og at ramme dem, der snyder på bekostning af de mennesker og virksomheder, som respekterer reglerne. Løsningen er at stoppe social dumping - ikke at stoppe den frie bevægelighed.

Ole Christensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Selvfølgelig gælder den frie bevægelighed begge veje. Ligesom danskere kan arbejde og lære i udlandet, kan tyskere, spaniere og polakker tage til Danmark for at arbejde.

Vi skal ikke lade os skræmme af konkurrence fra udenlandske arbejdstagere eller virksomheder. Konkurrencen skal blot foregå på lige vilkår.

Udenlandske arbejdstagere skal naturligvis respektere spillereglerne i Danmark og følge danske overenskomster for løn- og arbejdsvilkår. 

Problemet opstår netop med social dumping - hvis man som udenlandsk arbejdstager modtager løn- og arbejdsvilkår, som ligger under det sædvanlige niveau i opholdslandet.

Social dumping er groft misbrug af den frie bevægelighed. Det skaber et ræs mod bunden for lønninger og arbejdsforhold. Det rammer alt fra lastbilchauffører til rengøringsassistenter - håndværkere, piloter og tjenere.

Luk huller, ikke grænser
Men misbruget skal ikke løses ved at genrejse grænsebomme ved Padborg og Rødby. Så ville vi afskære os selv fra den vækst, som den frie bevægelighed skaber nu og i fremtiden. Ligesom vi ville afskære Danmarks muligheder for at øve indflydelse på det Indre Marked.

Løsningen er at lappe de huller, der tillader misbruget. Løsningen er at oplyse og organisere udenlandske arbejdstagere og virksomheder, så de bliver medspillere i Danmark frem for modspillere.

Løsningen er mere og bedre samspil de nationale myndigheder imellem, og at ramme dem, der snyder på bekostning af de mennesker og virksomheder, som respekterer reglerne. Løsningen er at stoppe social dumping - ikke at stoppe den frie bevægelighed.

Derfor skal vi sikre, at den frie bevægelighed sker på ordentlige vilkår med fair konkurrence mellem arbejdstagere i hele EU og fair konkurrence mellem virksomheder. I Europa-Parlamentet arbejder vi netop nu på at få bedre regler og dermed forhåbentlig også opnå fair konkurrence.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Christensen

Fhv. produktionsdirektør, Dansk Landbrugs Grovvareselskab

0:000:00