Debat

Jeppe Kofod: Aflys skattekonkurrencen

DEBAT: De europæiske lande konkurrerer om, hvem der kan sænke selskabskatten mest. Den udvikling skal vi have stoppet, skriver Jeppe Kofod (S).

Foto: Socialdemokraterne.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jeppe Kofod
Gruppeformand for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet

Det skal være slut med, at Europas lande konkurrerer på at udhule deres eget skattegrundlag.

Jeppe Kofod
Socialdemokratiet

Fra 1995-2016 er selskabsskatten i Danmark faldet fra 34 procent til 22 procent. Der er altså blevet skåret mere end en tredjedel af skatteprocenten for de danske virksomheder. Det er ikke kun et dansk fænomen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

I 1995 lå den gennemsnitlige selskabsskattesats på 35 procent i de 28 lande, der i dag udgør EU. Sidste år var det tal faldet til 22,8 procent. Skattesatsen går kun én vej, og det er ned.

Liberal klagesang
I samtlige Europas lande hører man den samme liberale klagesang: "Vi må sænke selskabsskatten".

Før gik talen mest på, at det var en måde at tiltrække arbejdspladser på. Men i takt med at næsten samtlige andre EU-lande også har sænket selskabsskatten markant, handler det nu mere om at forsøge at bevare de arbejdspladser, man allerede har.

Eksempelvis har lande som Sverige og Storbritannien sænket selskabsskatten til under det danske niveau over de seneste år.

Særtilbud til Apple
Og så har vi Irland med en skat, som er helt nede på 12,5 procent. Altså, med mindre din virksomhed hedder Apple - for så får du nemlig et særtilbud: 0,005 % i skat.

Kort sagt: Vi har bragt os selv i en situation, hvor vi konkurrerer på at stjæle arbejdspladser fra hinanden i stedet for at konkurrere på at skabe arbejdspladser. Dét er et farligt og uhyggeligt ræs mod bunden. Den udvikling må stoppes.

Solidaritetspagt for Europa
Derfor lancerede Mette Frederiksen (S) for nyligt vores vision om en Solidaritetspagt for Europa. Vi siger klart nej til at konkurrere på stadigt mere unfair vilkår om de arbejdspladser, vi selv har skabt.

Og så siger vi samtidigt klart ja til at samarbejde om at skabe nye og flere arbejdspladser i hele Europa.

Vores solidaritetspagt skal stå på tre socialdemokratiske ben:

- Bund under den effektive selskabsskat

- Bekæmpelse af skattely

- Stop for social dumping

En solidaritetspagt vil ikke alene kunne sætte en effektiv stopklods for den ødelæggende skattekonkurrence i EU. Den vil også kunne fungere som et bolværk for vores velfærdsstater.

Med en bindende aftale om en fælles minimumssats på selskabsskat i Europa sætter vi en prop i det skattelæk, der har vokset sig stadigt større de sidste 20 år.

Stop ræset mod bunden
Det skal selvsagt stadig være muligt at have en højere selskabsskat end den minimumssats, der bliver aftalt, hvis et land ønsker dét. Men det skal være definitivt slut med at underbyde hinanden.

Det skal være slut med, at Europas lande konkurrerer på at udhule deres eget skattegrundlag.

Dermed skaber vi sikkerhed om skatteindtægterne i Europa. Så ved vi, hvad der er at gøre godt med, og hvor hvert land kan tillade sig at bruge lidt mere på vores fælles velfærd, også herhjemme i Danmark.

Milliarder at hente i skattely
Med en effektiv indsats mod skattely, skatteunddragelse og skattefusk i alle dens former vil Europas lande kunne sikre sig en betragtelig merindtægt.

Ifølge tal fra Europa-Kommissionen kan der – i gennemsnit – blive hele 15.000 flere skattekroner om året at bruge på hver og én af Europas over 500 millioner borgere, hvis vi kommer skattefusk til livs.

Derfor er kampen mod skattely og skatteunddragelse også en socialdemokratisk mærkesag i EU. Derfor gik vi så målrettet efter ordførerposten i Europa-Parlamentets Særlige Skattesnydsudvalg.

Letter presset på velfærden
Endelig vil et stop for social dumping lette presset på vores p.t. trængte velfærdssamfund og skaber tryghed for de alt for mange danske arbejdere, der hver dag bekymrer sig for, om deres job kan blive outsourcet eller udkonkurreret af overenskomststridig løndumping.

Og arbejdet starter nu. Jeg vil i den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet og det europæiske socialdemokrati kæmpe for, at vi får sat vores forslag om en Solidaritetspagt for Europa øverst på dagsordenen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00