Juncker udfordrer EU-skeptikere ved mistillidsafstemning

MISTILLIDSVOTUM: Store dele af EU-Parlamentet gik i går imod den mistillidsafstemning, som det er lykkedes det yderste højre i EU-Parlamentet at fremtvinge i kølvandet på afsløringer af hemmelige luxembourgske skatteaftaler.

EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker havde taget sine kommissærkolleger med, da han mandag mødte EU-Parlamentet for at debattere en forestående mistillidsafstemning.
EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker havde taget sine kommissærkolleger med, da han mandag mødte EU-Parlamentet for at debattere en forestående mistillidsafstemning.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Flankeret af Margrethe Vestager og sine øvrige kommissærkolleger stillede EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker mandag aften i Europa-Parlamentet for at debattere det mistillidsvotum, som en samlet Kommission står overfor kun tre uger efter, den blev indsat.

Afstemningen, som skal ske på torsdag, er stablet på benene af den EU-skeptiske EFDD-gruppe, ledet af britiske Nigel Farage, med støtte fra en række løsgængere fra det yderste højre, herunder franske Front National med Marine Le Pen i spidsen.

De 76 parlamentarikere, der har udbedt sig mistillidsafstemningen, vil have Kommissionen afsat efter afsløringer af flere hundrede gunstige luxembourgske skatteaftaler, som er blevet indgået i Junckers tid som regeringschef i fyrstendømmet.

Troværdig som Al Capone
Ifølge gruppens begrundelse er det ”uudholdeligt, at en person, som har været ansvarlig for aggressivr skatteunddragelsespolitikker, skal tjene som formand for EU-Kommissionen”. Og da det ikke er muligt for parlamentarikerne at afskedige enkelte kommissærer, er det hele Kommissionen, der skal til skafottet.

Fakta
EU-Parlamentet kan ved et mistillidsvotum tvinge EU-Kommissionen til at gå af. Det kan stilles på vegne af mindst en tiendedel af parlamentarikere. Afstemningen gælder Kommissionen som helhed og kan ikke bruges til at luge ud blandt enkelte kommissærer. For at passere, skal mindst to tredjedele af de fremmødte stemme for, og der skal være et faktisk flertal blandt de 751 folkevalgte.

Mistillidsafstemninger siden 1979

1990: Årsag: landbrugspolitikken
1991: Årsag: landbrugspolitikken 
1992: Årsag: forhandlinger vedrørende GATT-aftalen 
1997: Årsag: kogalskab 
1999: Årsag: budgettet. Ledte til to mistillidsafstemninger. Senere afgik Kommissionen selv.  
2004: Årsag: Eurostat 
2005: Årsag: tidligere kommissionsformand Barrosos forbindelser til en rigmand 
2014: Årsag: Junckers forbindelser til LuxLeaks-skandalen

Kilde: Europa-Parlamentet

Under debatten mandag aften stillede flere af underskriverne spørgsmålstegn ved de løfter, Juncker siden har givet, om at stramme op på de europæiske regler om skatteunddragelse.

”Ingen ved deres fulde fem kan tro på, at du vil kunne kæmpe ærligt og vedholdende for at omgøre det, du selv har gjort,” lød det fra Front Nationals, Marine Le Pen, der beskrev det som ”lige så troværdigt som at sætte Al Capone i spidsen for et sikkerheds- og etikudvalg”.

Står alene
Juncker tog beskyldningerne ilde op.

”Der findes folk her, som man ikke længere kan fornærme,” sagde han og pegede rund i kammeret.

”Mig kan man stadig godt fornærme. Jeg gør det, som jeg har lovet i dette hus, og det gør jeg 100 procent,” understregede han.

Kommissionsformanden var heller ikke sen til at pege på, at det kun er en brøkdel af de 751 folkevalgte, der har stillet sig bag forsøget på at få ham væltet.

”Når jeg ser på, hvem der står bag underskrifterne, tvivler jeg på dette mistillidsvotums betydning,” sagde han, men gjorde samtidig klart, at hvis der var opbakning til det blandt de folkevalgte, så var han ikke den, der ville klæbe til taburetten.

”Sig, jeg skal gå af, så går jeg af,” sagde kommissionsformanden.

Ingen betydning
Det blev dog tydeligt, at afstemningen bliver et slag i luften. Ingen af de andre politiske grupper i Parlamentet støtter det yderste højre i forsøget på at vælte Kommissionen.

De to store grupper, socialdemokraterne i S&D og kristendemokraterne i EPP, har meldt ud, at de står bag Juncker. Og lederen af den liberale ALDE-gruppe opfordrede sine medparlamentarikere til at lade være med at bruge for meget tid på sagen.

”Dette er ikke andet end et fjollet og kynisk spil, spillet af fru Le Pen og hr. Farage,” lød det fra ALDE-formand Guy Verhofstadt.

Afgang fikser intet
Heller ikke De Grønne har lyst til at slagte den samlede EU-Kommission på det foreliggende grundlag, selv om der ifølge gruppeformand Rebecca Harms er mange ting, som ikke er, som de skal være i denne sag.

”Det nytter ikke bare at sige ”skaf mig Junckers hoved”, for at alt bliver i orden,” sagde Rebecca Harms.

Hos den konservative EU-kritiske ECR-gruppe, hvor Dansk Folkeparti sidder, lagde det polske medlem Ryszard Legutsko dog ikke skjul på, at EU nu har det, som han beskrev som et ”Juncker-problem”.

Gruppen vil først tirsdag tage stilling til, hvilken linje der bør lægges ved afstemningen torsdag.

DF på vippen
DF’s gruppeleder i Parlamentet, Morten Messerschmidt, gør klart, at han ikke har stor fidus til Juncker. Alligevel er han i tvivl om, hvorvidt det rette er at ofre Kommissionen, inden det er blevet undersøgt, hvad Junckers indblanding i de hemmelige skatteaftaler har været.

”Jeg vil meget gerne stemme imod Juncker på hans politiske program, men at fælde en mand på noget, som man ikke har undersøgt, svarer til, at man udmønter straffen, før retssagen er kørt,” siger Messerschmidt.

Han mener, at man risikere at forpasse chancen for at bruge sagen som løftestang til at komme mere til bunds i den såkaldte LuxLeaks-affære.

”Hvis man tager den afstemning nu, så falder den. Det ville være ærgerligt, fordi Juncker så kan sige, at nu har Parlamentet udtrykt sin opbakning til ham. Jeg er mest bekymret for, at det vil skade muligheden for at at få den undersøgelse, som i sidste ende ville kunne fælde ham,” siger Morten Messerschmidt.

Ud med ham
Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU har dog ingen kvaler ved at stemme for et mistillidsvotum, selv om hendes egen GUE-gruppe nægtede at gå sammen med højrefløjen som forslagsstillere. Hun skoser sine danske medparlamentarikere for ikke at ville sætte handling bag den kritik, flere af dem har rejst af kommissionsformanden, siden sagen kom for en dag for et par uger siden.

"Flere af mine danske kolleger i Europa-Parlamentet har krævet Junckers hoved på et fad. Men når det kommer til stykket, viser det sig, at de ikke tør stemme for et mistillidsvotum mod ham. De vil hellere sylte sagen ved at iværksætte årelange undersøgelseskommissioner med det resultat, at Juncker fredes som formand på ubestemt tid. De afsløringer af Junckers fortid, vi har kendskab til nu, er rigeligt til, at et samlet Parlament bør kræve hans afgang," understreger hun i en skriftlig kommentar.

Det er langt fra den første gang, at et udsnit af EU’s folkevalgte kræver Kommissionens afgang. Det er dog aldrig lykkedes forslagsstillerne at komme igennem med et mistillidsvotum.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Rina Ronja Kari

Marketings- og kommunikationschef, Miljømærkning Danmark
cand.soc. i virksomhedsledelse (Roskilde Uni. 2012)

0:000:00