K: Europaaftale skal sætte grænser for EU

INTERVIEW: Konservative vil have Danmark helt ind i kernen af EU, men en ny europaaftale skal også bruges til at sætte klare grænser for unionens udfoldelse.
Konservative vil videreudvikle EU's styrker, men også sætte grænser der, hvor nationalstaterne løser opgaven bedst.
Konservative vil videreudvikle EU's styrker, men også sætte grænser der, hvor nationalstaterne løser opgaven bedst.Foto: Folketinget
Michael Hjøllund

Vi har haft en række eksempler, hvor Kommissionen kommer med forslag, som slet ikke vedrører EU, både i forhold til kvindekvoter, men også i forhold til finansskat. Det er eksempler på områder, hvor EU-systemet er gået for vidt.

Lene Espersen (K)
EU-ordfører
Fakta

Danmarks europapolitik:

Efter det danske nej til Maastricht-traktaten blev syv af Folketingets partier enige om det såkaldte "nationale kompromis" i oktober 1992. Aftalen dannede udgangspunkt for den danske regerings drøftelser med de daværende øvrige 11 EU-lande.
Den seneste brede aftale om den danske europapolitik blev indgået mellem Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre og Ny Alliance i februar 2008.


Kilde: EU-Oplysningen

Når Folketingest partier skal finde fælles fodslag om en ny europaaftale, skal lejligheden bruges til klart at fortælle danskerne om de områder, hvor EU gør det godt, men også til at tage en diskussion om, hvilke områder Bruxelles skal holde sig fra.

Det mener Konservatives EU-ordfører, Lene Espersen, der peger på, at EU er kommet med forslag, der slet ikke bør være på det europæiske samarbejdes bord.

"Vi har haft en række eksempler, hvor EU-Kommissionen kommer med forslag, som slet ikke vedrører EU, både i forhold til kvindekvoter, men også i forhold til finansskat. Det er eksempler på områder, hvor EU-systemet er gået for vidt. Hvor vi både er politisk uenige, men hvor vi heller ikke mener det er relevant, at EU skal have nogen kompetence," siger hun og fortsætter:

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00