Debat

Kari: Uværdigt TTIP-forsvar af Dansk Metal

REPLIK: Dansk Metal står uden argumenter i sit forsvar af frihandelsaftalen mellem USA og EU (TTIP), skriver Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU i en replik.

Dansk Metal er i seriøs mangel på argumenter, når de forsøger at frosvare frihandelsaftalen mellem EU og USA, skriver Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU. 
Dansk Metal er i seriøs mangel på argumenter, når de forsøger at frosvare frihandelsaftalen mellem EU og USA, skriver Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU. Foto: Pablo Eekman/Folkebevægelsen.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rina Ronja Kari
Medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU

Jeg har her på Altinget givet udtryk for min store bekymring for de demokratiske konsekvenser af TTIP-aftalen, som forhandles mellem EU og USA. Det har endnu engang fået Dansk Metal til tasterne.

De er desperate efter at leve op til det, de har fået besked på af den danske regering og handelsminister Mogens Jensen:

At bakke 100 procent loyalt op om hele TTIP-aftalen, uagtet hvilken form for kritik der rettes mod aftalen. Og uagtet at langt størstedelen af den europæiske fagbevægelse er hamrende kritiske over for aftalen, blandt andet det tyske metalarbejderforbund, som er Europas største.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det er svært at se, hvordan det kan være i Dansk Metals medlemmers interesse at ignorere den europæiske fagbevægelses kritikpunkter, men det er åbenbart den taktik, man har valgt. Måske fandt det valg sted, inden TTIP for alvor kom i modvind, og nu er det for sent at ændre holdning?

Modsat hvad Dansk Metal postulerer, så ønsker jeg faktisk at debattere handelsaftalen mellem EU og USA på et så substantielt grundlag som muligt. Hverken Dansk Metal eller jeg er tjent med udokumenterede påstande, skræmmekampagner eller sågar løgne. Hvad der er brug for, er solide argumenter.

Selvom Dansk Metal anklager mig for udokumenterede påstande og vildfarelser, så gik det hurtigt op for mig, da jeg ledte efter argumenterne i Dansk Metals modsvar, at der faktisk ikke er et eneste.

Rina Ronja Kari
Medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU

Dansk Metal i seriøs mangel på argumenter
Derfor vil jeg gerne forsøge at svare på Dansk Metals argumenter for TTIP's påståede goder.

Men selvom Dansk Metal anklager mig for udokumenterede påstande og vildfarelser, så gik det hurtigt op for mig, da jeg ledte efter argumenterne i Dansk Metals modsvar, at der faktisk ikke er et eneste.

Prøv selv at tage et kig på indlægget her og sig mig, hvor der er et substantielt argument, der kan besvares? Ikke nemt, vel?

I mit indlæg her på siden udtrykte jeg min enorme bekymring for investorbeskyttelsesmekanismen, kendt som ISDS, som er en vigtig del af TTIP. Disse bekymringer er grundløse, falske konspirationer og fjendebilleder, mener Dansk Metal.

Uværdigt af Dansk Metal
Hvad kalder man egentlig sådanne beskyldinger, der ikke bakkes op af et eneste argument? I mine øjne er det ikke Dansk Metal værdig, og hvis det i deres øjne er valide argumenter, står det skidt til med den politiske debat.

Hvis vi nu holder os på substansens sti, kan jeg tilføje, at jeg jo ikke står alene i min kritik af ISDS. Over 125 hundrede amerikanske juraprofessorer har sendt en klar opfordring til den amerikanske regering om, at ISDS bliver pillet ud af TTIP-aftalen.

I brevet skriver de:

"Virksomheder bruger grundlæggende ISDS til at udfordre regeringspolitik, -handlinger og -beslutninger, som de hævder reducerer værdien af deres investeringer. Disse indsigelser skal ikke behandles ved en almindelig domstol, men i stedet ved et tribunal af private sagførere. En sådan praksis truer den nationale suverænitet og svækker retssikkerheden ved at tildele virksomheder særlige juridiske rettigheder, tillade dem at omgå nationale domstole og udsætte USA for private voldgifter uden om retssystemet."

Juristerne tilføjer også, at ISDS-tribunalerne ikke rummer nogen appelmulighed og heller ingen overvågning af eller kontrol med de private advokater, der sidder i dem.

Det kan sagtens tænkes, at Dansk Metal ikke stoler på mig som juridisk dømmekraft, men vil man også affeje over hundrede juraprofessorer som konspirationsteoretikere?

Økonomisk og sociale udfordringer
Ud over de demokratiske udfordringer ved TTIP er der også de mulige forringede vilkår og standarder inden for arbejdstagerrettigheder, miljøbeskyttelse, fødevaresikkerhed og meget, meget andet.

Disse knap så heldige sideeffekter af TTIP opvejes ifølge tilhængerne af, at TTIP angiveligt vil være en enorm økonomisk og vækstmæssig motor, der vil spytte tusinder og atter tusinder af nye job ud i hele Europa.

Denne påstand klamrer EU-Kommissionen, den danske regering og åbenbart også Dansk Metal sig til ved ensidigt, ukritisk og en kende naivt at klamre sig til det studie af TTIP's udkomme, som Kommissionen selv har fået lavet (og siden selv har anerkendt som usikkert).

Så sent som i denne måned offentliggjorde to uafhængige svenske tænketanke en analyse af alle eksisterende fremskrivninger af TTIP.

Deres konklusion? Der er intet belæg for at påstå, at TTIP vil betyde mere vækst eller flere job.

Usikkerhed om udfald
Ja, vi aner faktisk intet om, hvad TTIP vil betyde, fordi det er så pokkers svært at forudsige, hvad en så omfattende aftale vil betyde for arbejdsmarkedet og for den europæiske økonomi.

Så det, vi står tilbage med, er en aftale, der har en række udfordringer - især demokratiske, men så sandelig også for helt almindelige lønmodtagere.

Når disse forringelser samtidig får følgeskab af en enorm usikkerhed om, hvad TTIP egentlig vil betyde rent økonomisk og jobmæssigt, ja så kan jeg ikke i min vildeste fantasi forstå, hvorfor Dansk Metal er så forhippet på at forsvare alt ved TTIP-aftalen.

Slet ikke, når de fleste andre faglige organisationer i Europa ikke er sene til at gå i kødet på aftalen.

Men det er den vej, man har valgt. Hvis man vil gøre det troværdigt, er det på tide, at der bydes ind med rigtige argumenter og ikke de samme trivielle påstande om, at det bare er frihandelshadende venstrefløjsromantikere, der ikke har set lyset. Det er ikke Dansk Metal værdigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rina Ronja Kari

Marketings- og kommunikationschef, Miljømærkning Danmark
cand.soc. i virksomhedsledelse (Roskilde Uni. 2012)

0:000:00