Debat

Kofod: Det skal gøre ondt på Putin

DEBAT: Med den nyvalgte udenrigschef, Federica Mogherini, har EU nu muligheden for at ændre udenrigspolitisk kurs. Med én samlet stemme skal vi gøre det klart over for Putin, at vi ikke tolerer russiske overgreb på Ukraines suverænitet og selvstændighed. Det skriver Jeppe Kofod (S).

EU har med den nye udenrigschef, Federica Mogherini, en mulighed for at stå samlet over for Putin. Det skriver Jeppe Kofod (S).
EU har med den nye udenrigschef, Federica Mogherini, en mulighed for at stå samlet over for Putin. Det skriver Jeppe Kofod (S).Foto: Socialdemokraterne.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jeppe Kofod (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Nu er navnelegene om EU's topposter ovre, og det er nu kun fordelingen af de enkelte poster, vi afventer. Vi kan derfor endelig flytte fokus fra gætterier til politik.

På den udenrigspolitiske scene bliver tidligere italienske udenrigsminister, Federica Mogherini, den europæiske frontfigur på posten som EU's udenrigschef. Jeg kender Mogherini som en kompetent og engageret politiker fra mit tidligere arbejde med hende i NATO's parlamentariske forsamling. Trods hendes unge alder, er hun en erfaren politiker med potentiale for at sætte EU på verdenskortet som en samlet frem for en splittet aktør.

At sikre fred og stabilitet i Europa er en af de vigtigste opgaver for EU. Det gør vi bedst ved at medvirke til opbygningen af stabile og demokratiske retsstater hos vores østlige naboer og at sætte en stærk og solidarisk kurs.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Men sikkerheden, selvstændigheden og suveræniteten er under pres, og vi skal svare med øget solidaritet. Det brænder i Europas baghave, og det skal vi ikke acceptere. Fra Norge i Nord til Sortehavet i Syd bliver de europæiske lande afprøvet af russerne. Putins signaler er klare, og de kræver et klart svar.

EU skal stå samlet
Med en ny udenrigschef har vi nu muligheden for at lægge den udenrigspolitiske kurs om. Vi skal ikke stå med 28 forskellige Ruslandspolitikker, men derimod med én samlet stemme fra EU over for Putin. Og det vil jeg opfordre Mogherini til. Hun skal give Rusland klart svar på tiltale. Hun skal som EU-landenes udenrigschef træde i karakter og samle de europæiske lande på den udenrigspolitiske scene i et tæt samarbejde med NATO. Og det kan hun også.

Russisk brud på international ret er uacceptabelt, og hans kispus er ikke et spil, vi skal bukke under for.

Jeppe Kofod (S)
MEP

Tonen over for Rusland må skærpes, og vi skal ikke mere danse efter Putins fløjte. Ruslands adfærd er aggressiv og i klokkeklar strid med folkeretten. Sanktionerne mod landet skal derfor gøre ondt på Putin. Udmeldingen fra EU skal være, at vi ikke tolerer russiske overgreb på Ukraines suverænitet og selvstændighed. Ukraine har – som ethvert europæisk land – frihed og ret til at blive behandlet i overensstemmelse med folkeretten og internationale normer.

Vi bukker ikke under
For det første skal vi styrke naboskabspolitikken. Dette skal vi gøre gennem EU, der netop er oprettet til at sikre fred og stabilitet. For det andet skal vi lave en klar plan for energiuafhængighed af Rusland. Det vil stille os bedre i forhold til at modstå russisk pres. Og for det tredje skal vi straffe Rusland, så det bliver klart, at landets aggressive adfærd har konsekvenser.

Sanktionerne skal først og fremmest bestå af målrettede finansielle sanktioner mod oligarkerne. Sådanne målrettede finansielle sanktioner vil for alvor ramme Rusland, hvor det gør ondt, nemlig på pengepungen. De tre steder, vi skal sætte ind, illustrerer vigtigheden af EU som samlet aktør.

Mogherini skal derfor ikke blot være EU's ansigt udadtil. Hun skal vigtigst af alt være EU's udenrigspolitiske stemme udadtil - med opbakning fra alle EU's 28 medlemslande. Hun skal melde klart ud til Putin, at Europa ikke tolererer, at han udskriver en magtpolitisk blankocheck til sig selv. Russisk brud på international ret er uacceptabelt, og hans kispus er ikke et spil, vi skal bukke under for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00