Debat

Kofod: ECB’s redningsplan kan ikke stå alene

DEBAT: Den Europæiske Centralbanks redningsplan på 8500 milliarder kroner skaber arbejdspladser. Men bankens initiativer skal ikke stå alene. Kun med reformer og investeringer i grøn og bæredygtig udvikling kan vi få vendt skuden, skriver Jeppe Kofod (S).

 ECB’s redningsplan kan ikke stå alene, mener Jeppe Kofod (S).
 ECB’s redningsplan kan ikke stå alene, mener Jeppe Kofod (S).Foto: Socialdemokraterne.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jeppe Kofod (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Vi kan og skal ud af den økonomiske krise. Men det kræver nye monetære initiativer, reformer og strategiske investeringer i en grøn og bæredygtig udvikling, for at økonomien kan opnå lige den rette temperatur.

Jeppe Kofod (S)
MEP

"Guldlok og de tre bjørne" er mere end en børnebog, som jeg - som så mange andre forældre - har læst for mit barn. Det er også blevet en økonomisk betegnelse for at opnå balancen mellem en "kold" og en "overophedet" økonomi.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

At opnå denne rette balance mellem en for kold og for varm økonomi er det, som Den Europæiske Centralbank (ECB) konstant forsøger. Dog uden den store succes, som den nyligt negative deflation tydeligt viser.

Pengene skal ud og arbejde
Problemet er, at ECB's værktøjskasse er ved at være tom. Èt efter ét er instrumenterne blevet forsøgt anvendt, og ECB fandt sig pludselig tilbage med overvejelsen om, hvad man så skulle gøre.

Kritikerne af kvantitative lempelser viger udenom som katten om den varme grød. Men det nytter hverken at være afventende eller at forsøge at spare sig ud af krisen. Vi er nødt til at handle. Og vi er nødt til at gøre op med den sparepolitik, som de borgerlig har ført i Europa. Pengene skal ud og arbejde.

ECB's monetære initiativer er nødvendige. Ved at pumpe flere penge ud i økonomien, kan virksomheder låne billigere penge til at investere for, hvilket vil skabe større efterspørgsel på arbejdskraft. Det er rigtig godt nyt for de ca. 25 millioner arbejdsløse i Europa.

Men kvantitative lempelser kan som instrument ikke stå alene. EU's medlemsstater er nødt til at tage aktiv del i genopretningen og iværksætte reformer og økonomiske investeringer.

Brug for bæredygtig udvikling
Der er brug for, at vi i EU fokuserer på investeringer, som ikke kun skaber arbejdspladser, men som også skaber en bæredygtig udvikling. Vi skal derfor investere i uddannelse, forskning og en grøn og bæredygtig omstilling.

Ved at investere i uddannelse sikrer vi, at der ikke opstår et flaskehalsproblem. Antallet af arbejdsløse kan sænkes ved at matche de arbejdssøgende med de efterspurgte kompetencer. Det vil både være en stor samfundsøkonomisk gevinst og have afgørende betydning for alle de arbejdsløse, der kommer i job og kan udskifte arbejdsløshedsydelsen med en løn.

Ved at investere i uddannelse kan vi sikre, at EU bliver ledende inden for innovation og udvikling af nye teknologier. Når kloge hoveder rundt omkring i verden kigger sig om efter de kontinenter og lande, hvor forskningen har de bedste vilkår, skal de se mod Europa. På den måde kan vi sikre et såkaldt "brain gain".

Ved at investere i en grøn og bæredygtig omstilling sikrer vi, at vi ikke kommer ud af denne økonomiske krise ved at skabe årsagerne til en ny en. Klimaforandringer er en realitet, og det vil være omkostningsfyldt. At fortsætte som hidtil vil være at gøre os selv en bjørnetjeneste. Vi er derfor nødsaget til at tænke i brug og udvikling af bæredygtige løsninger, så vi minimerer fremtidige udgifter. 

I fortællingen "Guldlok og de tre bjørne" endte alt godt. Det kan det også komme til i Europa. Vi kan og skal ud af den økonomiske krise. Men det kræver nye monetære initiativer, reformer og strategiske investeringer i en grøn og bæredygtig udvikling, for at økonomien kan opnå lige den rette temperatur.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00