Debat

Kofod: Ikke mere sort snak om hvidvask

DEBAT: Skandalerne om hvidvaskning af penge i Danske Bank og Nordea er endnu et eksempel på, at bankerne ikke tager ansvar, mener Jeppe Kofod (S). Men danske og europæiske politikere tager heller ikke ansvar, og der skal grænseoverskridende løsninger til, hvis problemet skal kommes til livs. 

Når politikerne ikke tager ansvar for hvidvask i bankerne, er det med til at underminere tilliden til det finansielle system, mener Jeppe Kofod (S).
Når politikerne ikke tager ansvar for hvidvask i bankerne, er det med til at underminere tilliden til det finansielle system, mener Jeppe Kofod (S).Foto: Socialdemokraterne.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jeppe Kofod (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Nyhedshistorierne om hvidvaskning af penge vælter ind over nyhedsfladerne i disse uger.

Gennem Danske Bank og Nordea blev der flyttet syv milliarder kroner fra deres filialer i Letland og Moldova til kendte skattely som Panama og Seychellerne.

Hvidvask går hånd i hånd med hård kriminalitet
Hvidvaskning af penge er økonomiske transaktioner, som kriminelle foretager med henblik på at skjule, at en indtægt stammer fra en kriminel handling. Hvidvaskning af penge er derfor ofte relateret til alvorlige typer kriminalitet, herunder terrorfinansiering, narko, menneskehandel, korruption og skatteunddragelse.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Danske Banks svar, ”Vi har ikke haft styr på det”, er utilstrækkeligt. Men værre står det til for Nordea.

Nordea blev i juni 2016 politianmeldt for brud på regler om hvidvask, ligesom Nordea i Sverige i 2015 blev idømt maximumbøde for brud på hvidvaskningsreglerne. Derfor er Nordeas beklagelser sort snak, når de igen, igen er taget i sjusk. For tager de ansvar for deres manglende overholdelse?

Hver eneste gang banker eller myndigheder svigter deres ansvar, underminerer det hver eneste borgers tiltro til det finansielle system, som er en vigtigt del af vores samfundsøkonomi.

Jeppe Kofod (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Som ordfører for Europa-Parlamentets Særlige Skattesnydsudvalg havde jeg indkaldt Nordea til høring om deres rolle i Panama Papers og deres svar på skandalerne om hvidvaskning, skuffeselskaber og skatteunddragelse blandt deres kunder. Svaret var bod og bedring. Men skeletterne fortsætter med at vælte ud af skabene.  

Hvis bankerne ikke har effektive systemer til at opfange mistænkelige transaktioner til kendte skattely, så er fanden løs i Laksegade. Ellers danser forbryderne løs på Bermuda eller Jomfruøerne.

Internationale problemer, internationale løsninger
Som skandalen Estland tydeligt viser, er problemerne grænseoverskridende. Så det skal løsningerne selvfølgelig også være. 

I EU forhandler landene lige nu om at lave en sortliste over skattely. Vi skal kunne sanktionere skattely, og vi skal kunne sanktionere selskaber, rigmænd og mellemmænd, der misbruger skattely. Den danske regering burde være helt i front og tvinge armen om på forslæbende lande som Irland, Holland og Luxembourg.

Alt imens holder den konservative justitsminister Søren Pape blikket fast låst på Danmark og foreslår i lyset af skandalen at hæve straffen for hvidvask til otte års fængsel. Det er pludselig nye boller på suppen, siden erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i december sidste år udtalte, at ”Nu skal mobningen af bankerne stoppe”.

Igen er det sort snak fra erhvervsministeren. Allerede tilbage i juni advarede Finanstilsynet om, at danske banker var for dårlige til at håndtere hvidvask. At stille krav til vores finansielle institutioner er ikke mobning – det er rettidig omhu.

Hårdere straffe
Vi socialdemokrater ønsker højere straffe for økonomisk kriminalitet, ja! Men jeg mener, vi skal meget længere. Vi har i Skattesnydsudvalget presset hårdt på. Europa-Parlamentet vedtog i sommers mit forslag om, at banker, advokater og revisorer, der systematisk overtræder loven, skal fratages deres erhvervslicens.

Det er ikke personfarlig kriminalitet, men hvad er egentligt på spil? Hver eneste gang banker eller myndigheder svigter deres ansvar, underminerer det hver eneste borgers tiltro til det finansielle system, som er en vigtigt del af vores samfundsøkonomi. Troen på bankerne. Troen på myndighedernes evne og ressourcer til at opklare svindel og andre ulovligheder. Kort sagt skal vi tilbage til at have et skattevæsen, vi kan stole på.

Alt imens borgerlige politikere og bankerne selv taler sort, fortsætter kriminelle med at udnytte vores andres tøven. Staten taber skattekroner, der burde bruges på vores forældres plejehjem og vores børns uddannelse og vores alle sammens sundhedssystem.

Svigtet kan vi alle læse sort på hvidt i de danske aviser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00