Debat

Kommissionen langer ud efter de europæiske arbejdstagere

DEBAT: "Det giver god mening, at Kommissionen ikke skal blande sig i alt, hvad der foregår i medlemslandene, men når det kommer til at skære i regler om sikkerhed på arbejdspladsen, må Barrosos forslag "Projekt Trim" siges at være en ommer, skriver MEP Ole Christensen (S).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Ole Christensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Væk med de EU-regler, der står i vejen for vækst. Det er formålet med "Projekt Trim", som formand for Europa-Kommissionen José Manuel Barroso for nylig lancerede.

Vækst er dog langtfra det eneste formål, som EU er sat i verden for at fremme, og det er også yderst tvivlsomt, om det overhovedet kommer til at være resultatet af Barrosos forslag.

Med "Projekt Trim" går Kommissionen nemlig efter en række områder, hvor EU-regler giver rigtig god mening. Et af dem er de europæiske arbejdsmiljøregler, og det gælder, for at tage et eksempel, en aftale om bedre arbejdsvilkår for frisører.

For at citere Barroso er det "vigtigt, at frisører har ordentlige arbejdsforhold, men hvorfor i alverden skal vi forholde os til det på EU-niveau?".

Det er der faktisk mange gode grunde til. I forhold til frisørområdet ignorer Barroso nemlig, at man netop her har opnået enestående enighed mellem arbejdstagere og arbejdsgivere om regler, der skal sikre frisører mod led-, muskel- og kemikalieskader. Det er problemer, som er hyppigt forekommende i branchen, og det er såvel virksomhederne som de ansatte tilsyneladende parate til at gøre noget ved.

Men som Barroso selv siger, vil Kommissionen ikke formulere sikkerhedsstandarder for frisører, selvom det netop er det, sektoren har anmodet Kommissionen om at gøre. Så runger det altså lidt hult, når et af de centrale argumenter for at fjerne de såkaldt unødvendige EU-regler er, at der i højere grad skal lyttes til erhvervslivet.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Derudover hverken kan eller skal vi sikre europæisk vækst ved at forringe arbejdsmiljøet. Der er store menneskelige omkostninger forbundet med dårligt arbejdsmiljø, og eftersom EU's arbejdsmiljøagentur har anslået, at arbejdsmiljøulykker er skyld i 146 millioner tabte arbejdsdage om året, hvilket koster EU-landene 20 milliarder euro, er forslaget også direkte kontraproduktivt.

Merværdi ved samarbejde
Det, Barroso tydeligvis ikke har forstået, er, at det netop er på arbejdsmiljøområdet, man finder en af de helt store succeshistorier i EU. Vi kan takke EU for rigtig mange arbejdsmiljøstandarder lige fra grænseværdier for kræftfremkaldende højspænding til regler for indpakning af kemikalier og farlige væsker.

Det, Barroso tydeligvis ikke har forstået, er, at det netop er på arbejdsmiljøområdet, man finder en af de helt store succeshistorier i EU.

Ole Christiensen (S)
MEP

Og på arbejdsmiljøområdet er der netop en reel merværdi ved EU-samarbejdet, idet de fælleseuropæiske regler her skaber ens vilkår for arbejdstagere og virksomheder i hele Europa. Som sådan forhindrer reglerne også social dumping, hvor ringe sikkerhed på arbejdspladsen anvendes som et konkurrenceparameter.

Det giver god mening, at Kommissionen ikke skal blande sig i alt, hvad der foregår i medlemslandene, men når det kommer til at skære i regler om sikkerhed på arbejdspladsen, må Barrosos forslag siges at være en ommer.

Barroso bør derfor lytte til det flertal i Europa-Parlamentet, som for nylig har støttet en ny og ambitiøs strategi for sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen. I stedet for at forfølge en politik, der både er dyr og dårlig, bør Barroso erkende, at den europæiske vækst ikke skal drives af frisører med rygskader, industriarbejdere, der udsættes for farlige kemikalier, eller virksomheder, der konkurrerer på dårlige arbejdsforhold.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Christensen

Fhv. produktionsdirektør, Dansk Landbrugs Grovvareselskab

0:000:00