Kommissionen til Bulgarien: Få nu styr på korruptionen

KRITIK: Den er stadig gal med retssystemet, og der bliver ikke leveret klare svar på, hvordan man får has på korruption og organiseret kriminalitet i EU’s fattigste land, lyder det i Kommissionens årlige karakterbog til Bulgarien.

Bulgarien må gøre mere for at bekæmpe korruption og styrke retsvæsnet, lyder det fra EU-kommissær Frans Timmermans.
Bulgarien må gøre mere for at bekæmpe korruption og styrke retsvæsnet, lyder det fra EU-kommissær Frans Timmermans.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

Korruptionen og det faktum, at vi endnu ikke har tacklet den, må ikke blive et stigma for millioner af bulgarere.

Meglena Kuneva
Vicestatsminister i Bulgarien
Fakta
CVM-mekanismen
Den såkaldte samarbejds- og kontrolmekanisme (CVM) blev indført med Bulgarien og Rumæniens indtræden i EU i 2007, fordi der var udbredt bekymring for de to landes retssystemer og håndtering af korruption og organiseret kriminalitet. Mekanismen blev indført for at overvåge reformarbejdet i de to lande og resulterer hvert år i en rapport om frem- og tilbageskridt.
Den øgede overvågning skal fortsætte, så længe det vurderes, at der stadig er alvorlige problemer med retstilstanden i de to lande. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har udtrykt håb om, at den vil kunne afvikles inden udløbet af hans mandatperiode i 2019.

BRUXELLES: Det er ikke godt nok.

Det er det, som EU-Kommissionen på diplomatisk vis forsøger at fortælle bulgarerne i en svidende tilstandsrapport over deres retssystem. I den årlige juridiske undersøgelse, som bulgarerne og rumænerne som de eneste to EU-lande er underlagt, er konklusionen, at fremskridtene er blevet færre, og at der er brug for handling.

”Svar på velkendte problemer med korruption og organiseret kriminalitet er stadig hullet og mangler en overordnet strategisk retning,” lyder det blandt andet i Kommissionens bedømmelse.

0:000:00