Konservative vil ikke afvise Robin Hood-skat

FINANSSKAT III: K åbner for muligheden for at indføre en europæisk beskatning af finansielle transaktioner. Det afhænger dog af EU-Kommissionens anbefalinger. Økonomer tvivler på skattens gavnlige virkning.
Foto: colourbox.com
Morten Øyen

Man ofte hører argumentet, at nu er vi i en krise, og derfor skal finansmarkedet beskattes. Det er en fuldstændig misforståelse.

Jesper Rangvid
Professor i finansiering, CBS
Regeringspartiet Konservative åbner nu op for at se på indførelsen af en international beskatning på finansielle transaktioner. Udmeldingen kommer i kølvandet på, at EU-Kommissionen og IMF, der tidligere har været meget skeptiske overfor tanken, nu har nedsat arbejdsgrupper, der skal undersøge konsekvenserne af en sådan finansiel beskatning.

Toppolitikere i Tyskland, Frankrig og Spanien har på baggrund af de seneste års finanskrise talt for den såkaldte Robin Hood-skat, og i Danmark har markante medlemmer af oppositionspartierne SF og Socialdemokraterne erklæret sig som tilhængere af skatten.

Afventer undersøgelse
Den danske regering har dog hidtil været afvisende overfor ideen ud fra en argumentation om, at det vil hæmme den frie vækst og være vanskeligt at indføre på globalt plan.

De Konservatives finans- og skatteordfører Mike Legarth bekræfter, at regeringen stadig er skeptisk overfor den såkaldte Robin Hood-skat. Men modsat tidligere vil han ikke udelukke, at regeringen kommer til at skifte holdning til spørgsmålet. Det afhænger af resultatet af Kommissionens undersøgelser af sagen.

"Umiddelbart er vi ikke tilhængere i regeringen, for vi tror, at en sådan skat vil blive lagt på forbrugerne i sidste ende. Men lad os nu høre, hvad EU's ekspertgruppe kommer frem til. Man skal jo ikke på forhånd afvise noget, man ikke ved hvad er," siger Mike Legarth til Altinget.

"Når vi kender argumenterne for og imod og lærer mere om konsekvenserne, så tager vi stilling til det," tilføjer han.

Finansielle transaktioner ikke skyld i krisen
Mens der ventes på resultatet af Kommissionens undersøgelser, så sætter danske økonomer umiddelbart spørgsmålstegn ved, om en beskatning af de finansielle transaktioner er den rigtige medicin for Europas skrantende økonomier.

"Jeg er ikke stor tilhænger af skatten, da jeg ikke tror den vil stabilisere markedet," siger professor i finansiering på CBS, Jesper Rangvid.

Ifølge ham vil en beskatning af transaktionerne modvirke markedets naturlige tendens til at udjævne "forkerte" aktiepriser og dermed stabilisere markedet.

Og så er det ifølge Jesper Rangvid en udbredt misforståelse, at de finansielle transaktioner er skyld i den økonomiske krise.

"Jeg mener ikke, at det overhovedet er finanshandlen, der er skyld i, at vi er kommet i den krise. Det er helt andre ting. Og det er vigtigt, da man ofte hører argumentet, at nu er vi i en krise, og derfor skal finansmarkedet beskattes. Det er en fuldstændig misforståelse."

Svært at implementere
Heller ikke cheføkonom hos Danske Bank, Steen Bocian mener, at yderligere beskatning af finansmarkederne er den rigtige løsning i øjeblikket. Han frygter, at indførelse af skatten blot ville betyde at de finansielle transaktioner vil rykke til andre markeder, der er dårligere regulerede, og derfor vil gøre markedet mere ustabilt.

Steen Bocian er desuden skeptisk overfor, om sådan en skat overhovedet ville kunne implementeres effektivt på globalt plan. Og det er nødvendigt at få i alt fald de største økonomiske markeder i verden med i systemet, hvis det skal have nogen chance for succes. Det er ikke nok at indføre skatten på europæisk niveau alene.

Han vil dog ikke afvise ideen fuldstændigt.

"Det skal selvfølgelig undersøges nærmere. Jeg mener ikke, det er det glade vanvid, men de meget nemme gevinster ligger ikke lige på et sølvfad," siger Steen Bocian.

Men er det ikke noget, du skal sige? Du arbejder i bankverdenen, og en sådan skat vil jo netop ramme jeres sektor.

"Det kan du have ret i. Men jeg er også økonom, og som jeg ser det, vil en sådan skat føre til, at markedet ville blive mere rigidt og mindre gennemskuelig og effektivt. Det skal selvfølgelig holdes op mod provenuet, men efter min vurdering, vil det gøre mere skade end gavn."

0:000:00