Kontroversiel polak redder euroskeptikere i Parlamentet

GRUPPEKOLLAPS: Den EU-skeptiske EFDD-gruppe i Parlamentet hverver nyt medlem og lever nu igen op til kravene for politiske grupper hos de folkevalgte, efter en lettisk afhopper fik gruppen til at kollapse i sidste uge.

EFDD's genopståen sikrer gruppeleder Nigel Farage ekstra tid i Europa-Parlamentet til at holde de brandtaler mod EU-systemet, som han er berømt for.
EFDD's genopståen sikrer gruppeleder Nigel Farage ekstra tid i Europa-Parlamentet til at holde de brandtaler mod EU-systemet, som han er berømt for.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

EU-føderalisterne kommer til at sidde i hjørne et sted og rokke langsomt frem og tilbage, mens de gentager ordene 'vær sød at få EU-skeptikerne til at forsvinde' igen og igen.

Nigel Farage
Leder af EFDD-gruppen i EU-Parlamentet
Fakta
EFDD - Europæisk Frihed og Direkte Demokrati blev dannet i juli 2009 og opløst i oktober 2014 som følge af at letten, Iveta Grigule, forlod gruppen, og den dermed ikke opfyldte kravet om at have mindst én parlamentariker fra syv medlemslande.

Efter den polske parlamentariker, Robert Jaroslaw Iwaszkiewicz, har givet tilsagn om at ville ind i gruppen, kan den atter genopstå, men vil fortsat være skrøbelig over for omskiftelige politiske vinde.

Gruppen består af en række nationalistiske og EU-skeptiske partier, blandt andet britiske UKIP, den italienske Femstjernebevægelse og Sverigedemokraterne.

Gruppen arbejder blandt andet for at mindske EU's indflydelse på nationalstaten og for at begrænse indvandringen til EU.

Tidligere har Dansk Folkeparti været medlem af gruppen.

STRASBOURG: Først var de ude, men nu ser det ud til, at de er inde igen.

Den EU-skeptiske EFDD-gruppe i Parlamentet (Europe of Freedom and Direct Democracy), som Dansk Folkeparti sad i, inden de skiftede til det mere moderate ECR efter valget i maj, blev opløst i sidste uge, da gruppens lettiske medlem Iveta Grigule trak sig.

Det betød, at gruppen ikke længere levede op til Parlamentets krav om, at der skal være mindst 25 medlemmer fra mindst syv lande.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00