Debat

Kriminalitet skal bekæmpes i fællesskab

DEBAT: I de seneste par uger har der været flere eksempler på, hvordan retsforbeholdet i stigende grad er til hinder for danskernes retssikkerhed. Danmark bør i stedet for retsforbeholdet få en tilvalgsmodel på retsområdet.
Bendt Bendtsen (K)
Bendt Bendtsen (K)
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis vi står uden for Europol, vil vi blive svækket, fordi vores politi ikke vil have adgang til oplysninger om, hvad der rører sig - og opportune organiserede kriminelle kan se en større fordel i at bevæge sig ind på det danske marked.

Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Af Bendt Bendtsen
MEP for Konservative

Retsforbeholdet har fungeret som et udmærket værn mod overstatslige beslutninger med direkte retsvirkning i EU's medlemsstater. Det har givet Folketinget større frihed til at vedtage egne regler for blandt andet asyl og indvandring, som tager højde for den danske velfærdsstats nuværende indretning.

Siden 1992 har det europæiske retssamarbejde dog udviklet sig på en række punkter og beskæftiger sig blandt andet med terrorbekæmpelse, bekæmpelse af handel med mennesker, grænseoverskridende kriminalitet og andre områder, hvor det giver god mening at deltage.

I de seneste par uger har der været flere eksempler på, hvordan retsforbeholdet er i stigende grad til hinder for danskernes retssikkerhed.

Retsforbeholdet skader Danmarks interesser
I forrige uge vedtog Europa-Parlamentet og Rådet en forordning som tillæg til den eksisterende offerpakke. Forordningen betyder, at EU-landene, Danmark undtaget, gensidigt anerkender tilhold og andre beskyttelsesforanstaltninger for ofre. Danmark var som udgangspunkt positiv over for forslaget, men på grund af retsforbeholdet kan vi ikke være med. Irland og Storbritannien derimod har valgt at være med. Modsat Danmark har de ikke et stift retsforbehold, men en ordning der giver dem muligheden for at vælge til på retsområdet fra sag til sag.

Fakta

Bland dig i debatten! Send dit indlæg til [email protected]

I sidste uge kom det så også frem, at Danmark kan blive nødt til at forlade Europol på grund af vores retsforbehold. Stats- og regeringslederne skal 6.-7. juni diskutere et forslag fra Kommissionen, der vil betyde, at Danmark ikke kan være med i Europol, når det engang bliver vedtaget. Dette skader kraftigt danske interesser - vi har en klar interesse i, at dansk politi kan samarbejde og udveksle oplysninger med myndigheder i andre lande.

Retsforbeholdet skal afskaffes
Kriminalitet og terror er grænseoverskridende problemer. Hvis vi står uden for Europol, vil vi blive svækket, fordi vores politi ikke vil have adgang til oplysninger om, hvad der rører sig - og opportune organiserede kriminelle kan se en større fordel i at bevæge sig ind på det danske marked, hvor sandsynligheden for at blive opdaget er mindre, fordi det vil være vanskeligere for myndighederne at fange dem. 

Vi har brug for et opgør med retsforbeholdet. Danmark er ikke tjent med det, som det ser ud nu. Hverken kriminelle eller voldsmænd tager hensyn til nationale grænser, og det er vi nødt til at indse og arbejde med. Danmark bør i stedet for retsforbeholdet få en tilvalgsmodel på retsområdet, så vi kan vælge at deltage i områder som for eksempel politisamarbejdet. Det skylder vi danskerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00