LA-sololøb kan styrke røde partier

EP-ANALYSE: Det kan svække de borgerlige partier, at Liberal Alliance ikke ønsker at gå i valgforbund med VK til Europa-Parlamentsvalget, vurderer valgeksperter. Vi ønsker ikke, at vores stemmer kan ende med at gå til V og K, siger Simon Emil Ammitzbøll (LA).
Valgteknisk er det en ulempe, at Liberal Alliance vil gå solo til EP-valget. Men politisk er det en fordel, mener Simon Emil Ammitzbøll (LA).
Valgteknisk er det en ulempe, at Liberal Alliance vil gå solo til EP-valget. Men politisk er det en fordel, mener Simon Emil Ammitzbøll (LA).Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Morten Øyen
Liberal Alliance står i modsætning til sidste valg uden for valgforbundet med Venstre og Konservative. Det kan meget vel komme til at koste blå blok et mandat ved det kommende parlamentsvalg.

Sådan lyder vurderingen fra to valgeksperter, efter en meningsmåling for Altinget.dk i denne uge som seneste eksempel har vist, at Liberal Alliance ikke får nok stemmer til at trække et mandat til Europa-Parlamentet.

"Det kan betyde, at alle Liberal Alliances stemmer går tabt, og det kan i sidste ende betyde, at de borgerlige mister et mandat til nogle af de andre partier," siger professor i statskundskab ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

Fordel for små partier
Et dansk mandat til Europa-Parlamentet kræver normalt 7-8 procent af stemmerne. Men hvis Liberal Allaince ikke opnår det, så er partiets stemmer spildt.

Anderledes havde det set ud, hvis partiet havde valgt at gå med i valgforbund med Venstre og Konservative, som Liberal Alliance gjorde ved det seneste valg i 2009. Så var stemmerne i stedet indgået i en pulje med stemmerne til Venstre og Konservative, som på den konto måske kunne få stemmer nok til et ekstra mandat. Det tyder de foreløbige målinger på:

Fakta
Seneste måling foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk

Dansk Folkeparti - 26,7 pct.
Folkebevægelsen mod EU - 9,1 pct.
Konservative - 4,1 pct.
Liberal Alliance - 1,0 pct.
Radikale - 8,9 pct.
Socialdemokraterne - 22,8 pct.
SF - 6,2 pct.
Venstre - 21,2 pct.

Mandater til Europa-Parlamentet. Optælling foretaget over ovenstående måling.

S-SF-RV: 5 mandater
VK: 3 mandater
DF: 4 mandater
Folkebevægelsen mod EU: 1 mandat
LA: 0

Kilde: A&B Analyse & Altinget.dk

Den seneste måling foretaget for Altinget.dk giver tre mandater til VK-valgforbundet, mens Liberal Alliance ikke får et mandat. Var de tre partier indgået i et stort valgforbund, så kunne det have udløst et mandat mere. Til sammenligning står valgalliancen mellem Socialdemokraterne, SF og Radikale i den seneste måling til at skulle dele fem mandater.

"Den valgmetode, vi har til Europa-Parlamentet, favoriserer de store partier. Hvis man er et mindre parti, så er det derfor en klar fordel at gå ind i et valgforbund og dermed undgå, at en stemme på en er spildt," siger Altingets valgekspert, professor Søren Risbjerg Thomsen.

Enten kommer der en konstruktiv, kritisk liberal stemme ved, at man stemmer LA'ere ind, ellers så er det fløjtende ligegyldigt, hvem man sender i Europa-Parlamentet.

Simon Emil Ammitzbøll (LA)
Politisk ordfører

Kan ikke miste noget
Ved Europa-Parlamentsvalget er der en meget højere spærregrænse end ved Folketingsvalget: der er kun 13 europaparlamentarikere, som skal vælges, så hvert mandat kræver mange stemmer.

"Men hvis et parti får de her 7-8 procent af stemmerne, så er man sikker på at få et mandat. Så du kan ikke miste noget ved at indgå i valgforund. Valgteknisk kan det altid betale sig for et parti at gå med i et valgforbund. Det er kun med til at sikre, at man kan trække nogle ekstra stemmer til sig," siger Kasper Møller Hansen.

Valgforbund er også meget udbredt ved kommunalvalget. Her indgår partier og lokallister på kryds og tværs alliancer for at undgå, stemmer på et parti bliver spildt. Ved kommunalvalg er Dansk Folkeparti i stigende grad begyndt at gå med i valgfobund, fortæller Søren Risbjerg Thomsen. Ligesom Liberal Alliance og Folkebevægelsen mod EU har Dansk Folkeparti dog valgt at stå alene ved Europa-Parlamentsvalget.

LA: Vi vil stå alene
Hos Liberal Alliance er man dog ikke i tvivl om, at partiet har valgt den rette strategi ved valget til Europa-Parlamentet ved at stå alene.

"Det er klart, at hvis man ser rent valg-matematisk på det, så er det klogest at være i valgforbund. Men hvis man ser politisk på det, og ser på dem, som vil stemme på os, så ved jeg - for det har vi undersøgt - så vil de have den rene vare med os," siger Liberal Alliances politiske ordfører Simon Emil Ammitzbøll.

Ifølge ham er valget meget klart:

"Enten kommer der en konstruktiv, kritisk liberal stemme ved, at man stemmer LA'ere ind, ellers så er det fløjtende ligegyldigt, hvem man sender i Europa-Parlamentet".

Simon Emil Ammitzbøll ser ingen grund til, at Liberal Alliance skulle være gået i valgforbund med Venstre og Konservative og på den måde have sikret, at en stemme på partiet under alle omstændigheder ville styrke de borgerlige partier.

"Jeg tror, hvis man er borgerlig og netop synes, EU er gået for langt over i en social union, netop med Bendt Bendtsen (K) og Morten Løkkegaards (V) ihærdige stemmer, så ville man være ked af, at en stemme på Liberal Alliance ville ende med en stemme til en af de to herrer," siger Simon Emil Ammitzbøll.

Der er valg til Europa-Parlamentet søndag den 25. maj.

Dokumentation
Valgforbund

Når valgresultatet til Europa-Parlamentet tælles op, er der umiddelbart en tendens til, at store partier får en større andel af mandaterne, mens mindre partier får en mindre andel. For at stå bedst muligt i kampen om mandaterne og mindske stemmespild kan partierne og bevægelserne derfor indgå såkaldte valgforbund med hinanden. Når partier indgår valgforbund, aftaler de, at deres stemmetal lægges sammen, når det i første omgang regnes ud, hvilke partier og bevægelser som får mandaterne.

Når det er regnet ud, hvor mange mandater et valgforbund har fået, skal mandaterne selvfølgelig også fordeles internt i valgforbundet mellem de partier, som valgforbundet består af, men i første omgang kan partierne forbedre deres stilling i kampen om mandaterne ved at indgå valgforbund med andre partier.

Ved valget til Europa-Parlamentet i 2014 har Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Folkevægelsen mod EU ikke indgået valgforbund.

Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti har officielt indgået valgforbund. Imens har De Konservative og Venstre givet håndslag på, at de vil indgå valgforbund. Det vil dog først ske formel på den anden side af påske, oplyser Venstre.

Kilde: EU-Oplysningen & Altinget.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Søren Risbjerg Thomsen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1971)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00