Debat

Lad os få en debat om kronens kobling til euroen

DEBAT: Danmark går glip af vækst, fordi vores valuta er bundet til euroen. I det hele taget har Danmark andre interesser end eurolandene, og båndet bør diskuteres, skriver Lave K. Broch fra Folkebevægelsen mod EU.

Det er på tide, at vi får en reel og saglig debat i
Danmark om kronens bånd til euroen, skriver Lave K. Broch fra Folkebevægelsen mod EU.
Det er på tide, at vi får en reel og saglig debat i Danmark om kronens bånd til euroen, skriver Lave K. Broch fra Folkebevægelsen mod EU.
Kasper Kaasgaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lave K. Broch
1. suppleant til Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

ECB’s seddelpresse skal producere euro for det, der svarer til 8.500 milliarder kroner, indtil september 2016. Det bliver i danske medier fremstillet, som om det nærmest kun er en fordel.

Næsten helt ukritisk kan man i DR høre den ene journalist efter den anden fortælle, hvordan dette gavner dansk økonomi. Vi får at vide, at der formentlig vil komme mere gang i eurolandenes økonomier, at kronen vil følge euroen, når den falder i værdi over for andre valutaer, og så vil vi formentlig eksportere mere til de lande, der er uden for euroen.

Dette er kun en del af sandheden. Og langtfra en reel analyse af virkeligheden. Realiteten er, at euroen og EU er i dyb krise!

Havde Danmark haft mulighed for at sænke renten ved krisens udbrud i samme grad, som Sverige gjorde det, ville det have haft en betydelig positiv indflydelse på væksten.

Lave K. Broch (Folkebevægelsen mod EU)
1. suppleant til Europa-Parlamentet

Eurolandene har i gennemsnit en offentlig gæld på over 90 % af bruttonationalproduktet (BNP). Det er langt over konvergenskravet om en offentlig gæld på maksimalt 60 % af BNP. Til sammenligning er den danske offentlige gæld på under 50 % af BNP.

Kronen langt stærkere end euroen
Der ses en social krise i flere EU-lande. 120 millioner borgere i EU trues af fattigdom eller social udstødelse (EU’s egne tal), og mange lande har en enorm arbejdsløshed. F.eks. Spanien og Grækenland, hvor arbejdsløsheden er på over 25 procent.

Når EU’s centralbank starter for seddelpressen, kan det have positive effekter, men det svækker også tilliden til euroen. 8.500 milliarder kroner er rigtig mange penge. Og når der er flere euro, falder værdien, og dermed falder tilliden.

Danmark har en stærkere økonomi end eurolandene, og vi har bundet kronen til euroen. Det er en lidt mærkværdig situation. En lille stærk valuta bundet til en stor svag valuta.

Når euroen falder i værdi, og tilliden til kronen består, så må Nationalbanken reagere.

Nationalbanken sænkede renten to gange i løbet af en uge i forbindelse med ECB’s beslutning om at starte seddelpressen. Nu har vi en negativ indlånsrente i Nationalbanken på minus 0,35 procent. Samtidig har vi en massiv valutareserve på over 400 milliarder kroner.

Kronen er således bomstærk i forhold til euroen. Det samme er tilfældet for f.eks. den schweiziske franc. Men Schweiz har valgt at kappe båndet til euroen. I Danmark burde vi også debattere kronens forhold til euroen.

Men før vi gør det, vil jeg lige påminde jer om, at mange af de 'glæder' ved euroen, som eurotilhængerne nu hæfter sig ved, er argumenter, de brugte imod at bevare en dansk krone.

Det gælder ikke mindst det forhold, at euroen skal skaffe os arbejdspladser ved at falde i værdi. Hvad ECB har gjort, er jo en regulær devaluering, og det troede jeg var noget, som eurotilhængerne forbandede – eller det er måske kun, når det drejer sig om den danske krone?

Modstridende interesser
Tilbage til spørgsmålet om kronens bånd til euroen. Eurotilhængerne taler ofte om, at vi i Danmark fører en fastkurspolitik. Men det er misvisende, for euroen er en flydende valuta, og derfor er termen for det danske bånd til euroen pegged float. Når euroen falder over for andre valutaer, skal kronen følge med.

Danmarks handel med omverdenen er fordelt sådan, at lidt over halvdelen af vores eksport går til lande uden for eurozonen, og udviklingen i Danmark er heller ikke den samme, som vi ser hos eurolandene. Det er derfor ikke en given ting, at vi har samme interesser som eurolandene, og det findes der også forskning, der peger på.

To forskere fra Syddansk Universitet, Thomas Barnebeck Andersen og Nikolaj Malchow-Møller, har undersøgt den økonomiske vækst i årene 2008 til 2012 i de 19 OECD-lande, der ikke er med i euroen. I årene efter, at den store finanskrise ramte mange vestlige økonomier, er Danmark det land ud af de 19, der har haft tredjelavest vækst (Politiken den 4. juni 2014).

Barnebeck Andersen og Malchow-Møller når frem til, at dansk økonomi var blandt de mest overophedede ved krisens udbrud. Bl.a. fordi pengepolitikken ikke blev brugt til at dæmpe prisboblen på boligmarkedet. Havde Danmark haft mulighed for at sænke renten ved krisens udbrud i samme grad, som Sverige gjorde det, ville det have haft en betydelig positiv indflydelse på væksten.

Danmark går glip af vækst
Problemet er, at Danmark i kraft af kronens binding til euroen kun bruger rentevåbnet herhjemme til at fastholde kronens kurs over for euroen.

Nationalbanken er således afskåret fra at bekæmpe boligprisbobler med renten, og Danmark er derfor ude af stand til at stimulere væksten med en rentesænkning under en krise eller at dæmpe økonomien med en rentestigning under en overophedning.

Forskerne opgør virkningen til mellem trekvart og knap 1 procent tab i årlig vækst i perioden. En vækst, som vi altså er gået glip af, fordi vi har bundet kronen til euroen. Det er et betydeligt tab for Danmark! Derfor er det måske ikke så underligt, at Storbritannien, Sverige, Norge, Island og nu også Schweiz kan se fordele i ikke at have et bånd til euroen.

Det er simpelthen på tide, at vi får en reel og saglig debat i Danmark om kronens bånd til euroen!

Lad os blive inspirerede af Storbritannien, Sverige, Norge, Island og Schweiz!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lave K. Broch

Medlem af Folkebevægelsen mod EU's landsledelse
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2000)

0:000:00