Landbrugsreformen går ind i slutspurten med store huller

STATUS: Aftalen om EU's landbrug skal være på plads inden for de næste tre uger, men der er stadig afgørende spørgsmål, som slet ikke er forhandlet på plads. Splid mellem Rådet og Parlamentet kan få forhandlingerne til at trække ud. L&F håber på hurtig aftale.
Paolo De Castro, formand for Landbrugsudvalget i Parlamentet bliver beskyldt for, at han ikke forhandler i Parlamentets bedste interesse.
Paolo De Castro, formand for Landbrugsudvalget i Parlamentet bliver beskyldt for, at han ikke forhandler i Parlamentets bedste interesse. Foto: Europa-Parlamentet
Agnete Finnemann Scheel
Fakta

Landbrugsreformen skal forhandles på plads mellem medlemslandene repræsenteret af Irland og Parlamentet repræsenteret af formanden for landbrugsudvalget, Paolo De Castro. 

De sidder sammen i de såkaldte trilog-møder, hvor også landbrugskommissær Dacian Ciolos deltager. Der er omtrendt et møde hver anden dag. Resten af de store officielle møder er herunder:

10-13. juni afholder Parlamentet plenarsamling.

24-25. juni har fødevareministrene deres sidste møde om reformen ifølge planen. 

27-28. juni har det irske formandskab sit sidste topmøde på med statsoverhovederne.

Reformen af EU's fælles landbrugspolitik skal være sået, vandet og klar om knap tre uger.

Det fastholder det irske EU-formandskab med landbrugsminister Simon Coveney i spidsen, selvom det endnu ser sparsomt ud med resultater af de mange møder.

Faktisk er de store ting i reformen ikke på plads endnu. Det handler blandt andet om den omstridte grønning af landbruget, om et loft for støtten til hver enkelte landbrug og om medfinansiering på de midler, lande må overføre fra søjle et, den direkte støtte, til søjle to, landdistriktsstøtten.

0:000:00