Løkke: Der er intet alternativ til et ja

JA ELLER NEJ: Danskerne skal til folkeafstemning om retsforbeholdet i december, men der er stor splittelse på Christiansborg om, hvorvidt der skal stemmes ja eller nej. 

Lars Løkke Rasmussen ser ikke et alternativ til et ja ved EU-afstemningen om retsforbeholdet, hvis Danmark skal blive i Europol-samarbejdet.
Lars Løkke Rasmussen ser ikke et alternativ til et ja ved EU-afstemningen om retsforbeholdet, hvis Danmark skal blive i Europol-samarbejdet.Foto: Claus Bech/Scanpix
Cecilie Gormsen

Ja eller nej. Det spørgsmål står danskerne overfor, når de 3. december skal stemme om det danske retsforbehold.

Og hvad man skal stemme, splitter partierne på Christiansborg. De fem EU-positive partier Venstre, Socialdemokraterne, SF, Konservative og Radikale anbefaler sammen med Alternativet et ja til at afskaffe retsforbeholdet for i stedet at erstatte det med en såkaldt tilvalgsordning. Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance opfordrer til et nej. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen opfordrer til et ja, som han peger på, er afgørende for Danmarks fortsatte deltagelse i det europæiske politisamarbejde, Europol. 

"Det er vigtigt at få sagt, at skal man være sikker på, at Danmark kan forblive i Europol, er vi nødt til at få et ja i den her folkeafstemning. Der findes ikke noget brugbart alternativ," siger han. 

Han slår samtidig fast, at et ja til at afskaffe retsforbeholdet ikke får indflydelse på den danske asyl- og indvandringspolitik. 

"Aftalen muliggør ikke, at vi går med i den fælles asyl- og indvandringspolitik. Det står klippefast," understreger Lars Løkke Rasmussen. 

S: Vigtig folkeafstemning
Også Socialdemokraterne opfordrer til et ja, fortæller formand Mette Frederiksen.

"For Socialdemokraternes vedkommende er det et meget entydigt ja og en meget entydig opbakning til, at dansk politi i fremtiden kan være fyldgyldigt medlem af Europol," siger Mette Frederiksen og fortsætter: 

"Det er en rigtig vigtig folkeafstemning, vi danskere skal til. Vi har et dygtigt dansk politik, men forudsætningen for at vi kan bekæmpe ikke mindst grænseoverskridende kriminalitet – som der bliver stadig mere af – er, at Danmark er fuldgyldigt medlem af Europol," siger hun.

EL: Udemokratisk
Det gør Enhedslisten derimod ikke. Partiets retsordfører, Pernille Skipper, kritiserer regeringen for at forsøge at undvige en grundig demokratisk debat.

"Det konkrete lovforslag, som befolkningen skal stemme om, er slet ikke fremlagt for Folketinget, og det skal jo vedtages, før man præcis ved, hvad der skal stemmes om. Dermed er der kun få ugers debat, før vi skal til stemmeurnerne. Det er en ekstremt udemokratisk måde at starte på, og jeg tror ærligt talt, at det er fordi de ønsker så lidt debat så muligt, så de kan snige deres magtafgivelse igennem," siger hun i en skriftlig meddelelse. 

Og hun understreger, at Enhedslisten opfordrer til et rungende nej.

"Enhedslisten opfordrer til et nej ved folkeafstemningen. EU skal ikke have endnu mere magt – og slet ikke over vores retspolitik, som jo drejer sig om mange ting, fx regler om straffe, skilsmisser, retssikkerhed, forældremyndighed og meget andet. En afskaffelse af retsforbeholdet vil betyde, at EU får endnu mere magt, og at vi får mindre retssikkerhed for ganske almindelige mennesker," siger hun. 

Også Liberal Alliance og Dansk Folkeparti opfordrer til et nej. EU-parlamentariker Morten Messeschmidt (DF) har tidligere kaldt en afskaffelse af retsforbeholdet for en glidebane.

"Det er ikke et spørgsmål om for eller imod Europol, men et spørgsmål om at bruge det som løftestang for, at vi også skal med i alt muligt andet. Vi siger, at det er fint nok, at vi bliver i Europol, men hvis der skal tilvælges noget, så spørger vi befolkningen," sagde han til Berlingske og peger på, at man bør kunne nøjes med at overdrage suverænitet, hvor alle partier kan blive enige om det, og så lade alt det kontroversielle være op til danskerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00