Løkke garanterer folkeafstemning før fælles EU-asylpolitik

RETSFORBEHOLD: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udstikker garanti om, at Danmark ikke kommer til at tiltræde EU’s fælles asyl- og udlændingepolitik, uden at danskerne høres i en folkeafstemning først. Socialdemokraterne bakker op om garantien, mens Dansk Folkeparti og Liberal Alliance kalder den "ubrugelig".

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til Folketingets åbning. Her udstak han en garanti om, at Danmark ikke kommer til at gå med i fælles europæisk asyl- og udlændingepolitik, uden at der bliver afholdt en folkeafstemning først.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til Folketingets åbning. Her udstak han en garanti om, at Danmark ikke kommer til at gå med i fælles europæisk asyl- og udlændingepolitik, uden at der bliver afholdt en folkeafstemning først.Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Danmark kommer ikke til at deltage i EU’s fælles asyl- og indvandringspolitik, uden at danskerne bliver hørt i folkeafstemning først.

Sådan lød garantien fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han tirsdag holdt sin åbningstale til Folketinget. Dermed forsøger statsministeren at punktere et centralt argument for at stemme nej til folkeafstemningen om retsforbeholdet 3. december.

Nej-partierne advarer mod, at et ja til at omdanne det nuværende EU-retsforbehold til en tilvalgsordning er begyndelsen på en glidebane hen imod, at et flertal i Folketinget uden om befolkningen beslutter, at Danmark skal være med I EU’s asyl- og udlændingepolitik.

0:000:00