Debat

Løkkegaard: Brexit samler Europa - men prisen bliver høj

DEBAT: Det er nu et år siden, Storbritannien stemte ja til at forlade EU-samarbejdet. Det resterende EU har vist en imponerende evne til at stå sammen, mener Morten Løkkegaard (V). Men prisen for Brexit bliver alligevel høj - for alle.

Dronning Elizabeth taler til det britiske parlament. Prisen for Brexit bliver høj - for briterne, for danskerne og Europa, skriver Morten Løkkegaard (V).
Dronning Elizabeth taler til det britiske parlament. Prisen for Brexit bliver høj - for briterne, for danskerne og Europa, skriver Morten Løkkegaard (V).Foto: Carl Court/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Der er morgener, man aldrig glemmer. Brexit-morgenen er én af dem:

Fruen vækkede mig klokken 05:00 efter fire timers søvn med et "Du tror, det er løgn". Klokken 01.00 havde Nigel Farage ellers erkendt sit nederlag, og jeg orkede ikke at blive oppe for at se den forventede ja-fejring. Nu kunne man målløs kæmpe sig gennem twitter-kommentarerne fra de første forsigtige "Hvad sker der her?" til de katastrofe-erkendende, der ikke var mere end en times tid gamle.

Sidst jeg havde følt denne afmagt var 3. december året før. Aftenen, hvor vi tabte folkeafstemningen om retsforbeholdet. Den store forskel var overraskelsen. Dengang i 2015 anede man katastrofen forude. Denne gang blev man totalt overmandet.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Præcist et år efter må jeg stadig ind imellem knibe mig i armen, når vi taler Brexit. Det samme må briterne formentlig. Året har været helt igennem uvirkeligt. Det er, som om ingen endnu har forstået, hvad det var for et sår, de har påført sig selv og deres efterkommere.

Gang på gang har vi set briterne tumle rundt i manegen, uden mål og med, uden en plan B - ja, basalt set uden en plan A. Senest har premierminister Theresa May med sit katastrofevalg 100 procent fejlbedømt stemningen blandt de mange, der følger sig ført bag lyset - og ud i Brexit-afgrunden - af den britiske regering. 

Lykkes det ikke at lande en aftale med briterne, anslås det, at skilsmissen tydeligt vil kunne aflæses i den danske BNP med en nedgang på 1,2 procent i 2030 – det svarer til 24 milliarder mindre i den danske statskasse.

Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Realiteterne banker på døren
Mens May endnu ikke har indgået en formel koalition med sine nye venner i det nordirske parti, DUP, og kæmper med interne kampe, så sidder EU-chefforhandler Michel Barnier og hans hold klar omkring bordet i Bruxelles. Kommissionen og de øvrige 27 medlemslande har forberedt sig. Nu venter vi så stadig på at høre, hvad briterne egentlig vil.

Men briterne gør det ikke let for sig selv. For ”Brexit means Brexit” og ”no deal is better than a bad deal” synes stadig at være doktrinen i forhandlingerne, hvor man dog har accepteret den forhandlingsproces, som EU har spillet ud med.

Ikke desto mindre må det betyde, at briterne holder fast i, at melde UK helt ud af det indre marked og toldunionen. Hvis altså ikke andre kræfter i regeringen får vind i sejlene. Ingen aner det.

Men det er med at komme i gang. Det er i briternes interesse, men så sandelig også i Danmarks. For ligesom for 45 år siden, handler det om dansk bacon og smør – det vil nemlig særligt være landbruget, som bliver hårdt ramt af et totalt brud. Men også fiskeriet, hvor en stor del foregår i britisk farvand, samt de 50.000 arbejdspladser, som er direkte afhængig af eksporten til UK, risikerer at blive behørigt berørt.

Udenrigsministeriet har sat Copenhagen Economics til at kigge på fremtidsscenarierne. Lykkes det ikke at lande en aftale med briterne, anslås det, at skilsmissen tydeligt vil kunne aflæses i den danske BNP med en nedgang på 1,2 procent i 2030 – det svarer til 24 milliarder mindre i den danske statskasse.

Opbakning
Mens vi venter på, at der kommer skred i forhandlingerne, og de endelige konsekvenser toner frem, må vi forsøge at se det positive i alt det negative. Selvom det til tider kan være særdeles svært.

Brexit har stik imod dystre forudsigelser bragt EU-landene tættere sammen, og man har på rekordtid kunnet enes om forhandlingsstrategien og vejen frem - sådan en effektivitet er vist sjældent set før.

Desuden kunne den seneste Eurobarometer-undersøgelse tyde på, at der også er sket noget i befolkningerne. Over hele pladen er Europas befolkninger blevet gladere for det europæiske samarbejde. Måske fordi briterne allerede kan se, at græsset ikke er grønnere på den anden side? Også i Danmark stiger danskernes opbakning til EU, blandt andet fordi man nu tydeligt kan se, at fællesskab er bedre end enegang.

Brexit har samlet de efterladte – men prisen bliver høj, for alle parter.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

Næstformand, Renew Europe, MEP (V), kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

0:000:00