Måling: EU’s absolut vigtigste opgave er flygtninge og migranter

PRIORITERING: Vælgerne er ikke i tvivl om, hvad EU bør prioritere højst lige nu, viser ny måling. Ekspert kalder det opløftende, at danskerne rent faktisk forstår, hvad EU kan og ikke kan.

I 2015 modtag EU-medlemslande over en million asylansøgninger fra flygtninge og migranter. 
I 2015 modtag EU-medlemslande over en million asylansøgninger fra flygtninge og migranter. Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Kasper Frandsen

Det er positivt, at befolkningen på et eller andet punkt mener, at EU er i stand til at løse den slags problemer.

Jan E. Jørgensen (V)
EU-ordfører

Flygtningekrise, Brexit og medlemslandes skrantende økonomi. Der er nok at tage sig af for det, som flere kommentatorer har kaldt et vingeskudt EU.

Men spørger man de danske vælgere, er de ikke i tvivl om, at EU’s vigtigste dagsorden bør være strømmen af flygtninge og migranter mod Europa, der med ca. 1,3 millioner asylansøgere i 2015 havde et rekordår på den front.

I alt har 65 procent af vælgerne udpeget netop flygtninge og migranter som det, EU skal prioritere højst lige nu. Det viser en meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget.

Dokumentation

Her er Europa-Parlamentets program for resten af 2016:

Flygtningekrisen

MEP'erne vil se nærmere på EU's kvotesystem for flygtninge, der muliggør, at de mest pressede medlemslande i en nødssituation kan sende flygtninge videre til andre medlemslande. To af disse typer af systemer for flygtninge blev vedtaget af EU tilbage i september 2015.

Europa-Parlamentet vil også diskutere, hvilke lande der skal stå på listen over sikre lande at sende flygtninge tilbage til, for at få hurtigere behandling af sager, hvor folk er rejst fra lande, der må betragtes som værende sikre.

Terrorisme

MEP'erne skal stemme om nye regler for skydevåben, der skal gøre det sværere for terrorister og andre kriminelle at købe og besidde våben. De ønsker også at kriminalisere det at forberede sig på et terrorangreb i EU såsom at rejse til bestemte lande eller at modtage træning i terror.

Skat

Efter afsløringerne i de såkaldte Panama-papirer har Europa-Parlamentet nedsat et undersøgelsesudvalg, der skal efterforske skatteunderdragelse og hvidvaskning af penge i EU. Arbejdet begynder i september.

MEP'erne vil ligeså arbejde på at gøre multinationale selskabers skat mere gennemsigtig efter forslag fra Kommissionen i april.

Miljø  

Volkswagen-skandalen, der handlede om snyd med målingen af CO2-udslip fra udstødningsrør, fik Europa-Parlamentet til at nedsætte et udvalg, der skal se på tests af CO2-udlip i bilindustrien. Udvalget vil offentliggøre sine konklusioner i en endelig rapport.

Andet

For at forbedre det indre marked i Europa, vil MEP'erne stemme om et forslag til at opdatere audiovisuelle regler og stoppe uretfærdig geo-blokering.

Kilde: Europa-Parlamentet


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00