Macron bliver Frankrigs næste præsident

FRANSK VALG: Med 66 procent af stemmerne er Emmanuel Macron fra bevægelsen ’En Marche!’ valgt som Frankrigs næste præsident. Frankrig har stemt ja til fællesskabet, lyder det fra den danske statsminister.

Med en overbevisende sejr bliver centrumpolitikeren Emmanuel Macron Frankrigs næste præsident.
Med en overbevisende sejr bliver centrumpolitikeren Emmanuel Macron Frankrigs næste præsident.Foto: Eric Feferberg/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Frankrig har fundet sin nye præsident.

Det bliver den 39-årige centrumpolitiker Emmanuel Macron fra 'En Marche!'-bevægelsen.

Med 66,06 procent af stemmerne slog Emmanuel Macron sin modkandidat Marine Le Pen fra Front National. Hun fik 33,94 procent af de afgivne stemmer.

"I har i en demokratisk proces vist mig tilliden, og det er en stor ære og et stort ansvar. Jeg vil gerne sige tak af hele mit hjerte. Jeg vil gøre mit yderste og bruge al min energi til at være jeres tillid værdig," sagde Macron til franskmændene i sin sejrstale.

I samme tale forsikrede Macron, at han ikke vil glemme de vælgere, der stemte på Marine Le Pen. Han sagde samtidig, at han vil bekæmpe den terror, som Frankrig har oplevet flere gange i løbet af de seneste år.

Le Pen erkendte nederlag
Da de første exitpoll viste overbevisende sejr til Macron, gik modkandidaten, den højrenationalistiske Marine Le Pen fra Front National, hurtigt på talerstolen og erkendte sit nederlag. Herfra ønskede hun Macron tillykke med sejren.

"Jeg håber, at han får held," lød det fra Marine Le Pen.

Ifølge DR lå valgdeltagelsen på omkring 75 procent, hvilket er den laveste i næsten 50 år. 9,4 procent af stemmerne var blanke eller ugyldige.

Stor tilhænger af EU og globalisering
Med sine 39 år bliver Macron den yngste præsident i Frankrig siden Napoleon.

Under valgkampen har han lagt vægt på, at han er stor tilhænger af EU og globalisering. Derudover har han promoveret, at han vil kæmpe for klimaet og for at styrke det internationale militære arbejde.

Læs også: Nu skal Macron undgå at ende som Obama

Macron er ikke tidligere blevet valgt gennem et politisk valg. Han har dog været økonomiminister under den nuværende socialistiske regering, som Francois Hollande har stået i spidsen for siden 2012.

For lidt over et år siden stiftede Macron den politiske bevægelse ’En Marche!’, som han nu skal kæmpe for at få repræsenteret i Nationalforsamlingen, når der er valg til det franske parlament 11. og 18. juni.

Løkke: Et ja til fællesskabet
Da valgresultatet lå klar, var den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ude med en lykønskning til den kommende præsident.

"I dag har Frankrig stemt ja til fællesskab og ja til fremtiden. Vi har brug for hinanden i Europa. For vi ved, at vi er stærkere sammen end hver for sig. Derfor er jeg glad for, at Emmanuel Macron er Frankrigs næste præsident," siger Lars Løkke Rasmussen i en skriftlig kommentar.

Ifølge statsministeren er det afgørende, at man ikke affejer strømningerne i Frankrig og andre steder, som vender ryggen til globaliseringen og det internationale samarbejde:

"Vi skal forstå deres bekymring og vise, at EU kan løse de konkrete problemer, de møder i deres hverdag. Sammen skal vi bekæmpe terror, løse migrationsudfordringen og sikre vækst og arbejdspladser til alle," tilføjer Løkke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00