Debat

Margrete Auken: Danmark skal have en stemme for at blive hørt

Det er på høje tid, at vi får afskaffet forbeholdet, så vi kommer fuldt med i EU, får stemmeret og dermed for alvor får noget at skulle have sagt i det samarbejde, skriver Margrete Auken.

Hvis vi talte meget mere om, hvor svært det er for Danmark at gøre sig gældende, ville flere danskere givetvis finde det både væsentligt og interessant at afskaffe forsvarsforbeholdet, skriver Margrete Auken (SF).
Hvis vi talte meget mere om, hvor svært det er for Danmark at gøre sig gældende, ville flere danskere givetvis finde det både væsentligt og interessant at afskaffe forsvarsforbeholdet, skriver Margrete Auken (SF).Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Margrete Auken
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forbeholdsdebatten har stort set kun handlet om hvilke missioner vi (ikke) kan være med i med vores forbehold. Men meget vigtigere og nok så spændende emner er reelt på bordet. Skønt EU's forsvarspolitik har været i traktaten i mange år er der reelt sket meget lidt på vigtige områder som eksempelvis samordning af våbensystemer.

Men det vil sandsynligvis ændre sig. Europa må tage et langt større ansvar for sin egen sikkerhedspolitik, herunder også i sine nærområder, Balkan, Mellemøsten og Afrika, det har både amerikanske præsidenter (ikke kun Trump), Natos generalsekretær Stoltenberg og flere sikkerhedseksperter fastslået. Selvom samarbejdet er og forbliver mellemstatsligt og frivilligt, kommer der givetvis til at ske noget nu.

Det er derfor på høje tid vi får afskaffet forbeholdet så vi kommer fuldt med, får stemmeret og dermed for alvor noget at skulle have sagt i det samarbejde.

Mere fokus på den civile del

Men forsvar omfatter meget mere end krudt og kugler. At cybersikkerhed er en del af vores forsvar, har flere nævnt. Hele den civile del af den bredere sikkerhedspolitik skal der også meget mere lys på.

Det er da tumpet helt frivilligt at give afkald på overhovedet at kunne gøre sig gældende i dette frivillige, men supervigtige samarbejde

Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa Parlamentet

Sverige har, så vidt jeg er informeret, efterlyst dette, også her er det nærliggende at vi nu etablerer et tættere samarbejde med de øvrige nordiske lande.

Social lighed, miljø, natur og klima, menneskerettigheder, herunder korruptionsbekæmpelse, er vigtige for den robuste stat. Alt det skal tænkes bedre ind i forsvarsstrategierne hvad enten det drejer sig om EU's egen sikkerhed eller de fredsbevarende/-skabende missioner vi ønsker at EU tager del i.

Det vil samtidig styrke FN's missioner. Mange af dem er rent civile, men har de behov for militær støtte, må den ofte komme fra EU da den i FN vil kræve Sikkerhedsrådets godkendelse som eksempelvis Rusland kan blokere.

EU's eget efterretningssamarbejde

Og lad os ikke glemme nødvendigheden af at EU udvikler sit eget efterretningssamarbejde der er stærkt nok til at kunne fungere også uden at være under dominans af det amerikanske NSA.

Edward Snowden afslørede for flere år siden hvordan NSA spionerende mod alt og alle og havde presset sine europæiske, ikke mindst danske, allierede til at bistå dem i denne hamrende ulovlige business. Vidste man det ikke forvejen, har skandalerne om FE, herunder Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen, og de besynderlige ’kammeratlige samtaler’ som dansk presse blev indkaldt til, gjort det tydeligt.

Meget af det civile kan vi allerede i dag deltage i, men så snart der er militære elementer, må vi trække os. Og selv ved drøftelserne omkring det famøse bord hvor vi måske tit får lov at blive siddende, er det svært for alvor at gøre sig gældende og blive taget alvorligt når man ingen stemme har.

Hvis vi talte meget mere om alt dette, ville flere danskere givetvis finde det både mere væsentligt og interessant at drøfte og sandsynligvis også sige ja til at Danmark får en stemme her så vi får noget at skulle have sagt. For det er da tumpet helt frivilligt at give afkald på overhovedet at kunne gøre sig gældende i dette frivillige, men supervigtige samarbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00