Debat

Messerschmidt: EU skal tøjle Googles markedsdominans

DEBAT: Google står for 90 procent af markedet på internettet og udnytter det til at lede forbrugerne i retning af andre Google-produkter. Derfor har Europa-Parlamentet vedtaget en resolution, der opfordrer Kommissionen til handling, skriver Morten Messerschmidt (DF).

Der er brug for, at EU tøjler Googles markedsdominans, skriver Morten Messerschmidt (DF).
Der er brug for, at EU tøjler Googles markedsdominans, skriver Morten Messerschmidt (DF).Foto: Dansk Folkeparti
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Messerschmidt (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Europa-Parlamentets nye resolution skal ses som en opfordring til Kommissionen om at sikre en snarlig og korrekt afslutning på institutionens undersøgelser af den amerikanske gigant. 

Morten Messerschmidt (DF)
MEP

Google bruger sin overlegne position på markedet for søgemaskiner til systematisk at udmanøvrere sine konkurrenter. Google blæser på de mest intime privatlivsdetaljer, når selskabet kortlægger vores adfærd for så at sælge oplysningerne videre til højestbydende.

Ovenstående er bare nogle af de barske anklager, der for tiden regner ned over den globale tech-gigant i Europa-Parlamentets politisk valgte forsamlinger i Strasbourg og Bruxelles.

Det store amerikanske Google-monster synes at være blevet symbolet på alt, hvad der i Europa føles galt med Silicon Valleys omsiggribende magt over det globale internet.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Desværre er der en del, som tyder på, at parlamentarikerne har noget at bygge deres kritik af den populære søgemaskine på.

Google udnytter sin position
Google står i dag for 90 procent af markedet, når en europæer sætter sig til tastaturet for at søge. Og det synes efterhånden at stå klart for selv de mest inkarnerede Googlefans, at selskabet gør alt, hvad de kan, for at udnytte sin populære søgemaskine til at lede forbrugerne i retning af andre Google-produkter, hvoraf nogle af de mest kendte er Google Maps, Google Docs, Google Shopping og det Google-ejede YouTube.

Alt sammen til gene for konkurrenterne og dermed i sidste ende også de europæiske forbrugere, hvis organisation i Bruxelles, BEUC, da også for nylig blev en ud af i alt 21 aktører, som nu har klaget officielt til EU-Kommissionen over Googles fremfærd.

Vigtig resolution fra Parlamentet 
Af disse grunde valgte jeg for nylig, som Parlamentets ordfører på konkurrenceområdet, at støtte op om en opsigtsvækkende resolution, der opfordrer EU-Kommissionen til at skride hurtigere ind over for selskabers mulige markedsdominans på nettet. Også hvis det for eksempel skulle indebære trusler om ligefrem at opsplitte det dominerende selskab i mindre enheder med ansvar for henholdsvis søgemaskine og øvrige kommercielle aktiviteter.

For mig var det dog i denne forbindelse en vigtig sejr, at Google i sidste ende ikke blev nævnt ved navn i resolutionen, som der ellers i første omgang blev lagt op til. Der må nemlig i mine øjne aldrig herske tvivl om, at det i sidste ende er EU-Kommissionen, der skal afgøre, om Googles adfærd er i direkte strid med EU’s konkurrenceregler og dermed kræver indgreb.

Et signal til Kommissionen 
Europa-Parlamentets resolution bør derfor udelukkende ses som et venligt signal til den i dag danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, fra EU’s folkevalgte forsamling, og derigennem Europas forbrugere, om at give sagen højeste prioritet. Og om at bruge alle de redskaber, herunder eventuel opsplitning, som Kommissionen skulle vurdere, er nødvendige for at sikre den frie og lige konkurrence på europæernes internet.

Europa-Parlamentets nye resolution skal med andre ord ses som en opfordring til Kommissionen om at sikre en snarlig og korrekt afslutning på institutionens undersøgelser af den amerikanske gigant. En opgave, jeg i øvrigt personligt har stor tiltro til, at Margrethe Vestager vil være en god garant for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00