Debat

Moderaterne om EU's forsvarsstrategi: Det er oplagt at se på fælles låneoptag

EU-Kommissionen præsenterede tirsdag 5. marts en europæisk strategi for kontinentets forsvarsindustri – og det bliver dyrt. Derfor bør EU-landene optage lån i fællesskab, skriver stine Bosse og Bergur Løkke Rasmussen.

Manglen på fælles indkøb og overblik har resulteret i mange forskellige europæiske forsvarssystemer, der ikke nødvendigvis supplerer hinanden, skriver Stine Bosse (M) og Bergur Løkke Rasmussen (M).
Manglen på fælles indkøb og overblik har resulteret i mange forskellige europæiske forsvarssystemer, der ikke nødvendigvis supplerer hinanden, skriver Stine Bosse (M) og Bergur Løkke Rasmussen (M).Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix og Rune Øe/Ritzau Scanpix
Stine Bosse
Bergur Larsson Løkke Rasmussen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi skal blive meget bedre til at bruge vores forsvarsinvesteringer i fællesskab, så Europa har styrke til at stå imod Putins pres på egen hånd. Det er i vores allesammens interesse.

EU-Kommissionen præsenterede tirsdag en række nye initiativer indenfor forsvarsindustriområdet, som blandt andet indebærer fælles forsvarsindkøb og finansiering i EU. Forslagene er tiltrængte og velkomne.

Europas forsvar er nemlig presset fra både øst og vest – økonomisk og sikkerhedspolitisk. Mod øst er der en konkret trussel fra Putins stormagtsdrømme og et behov for hjælp til Ukraine.

Mod vest er der nye tider i amerikansk udenrigs- og forsvarspolitik, hvor geopolitiske interesser flytter fokus væk fra Europa. Det gælder i øvrigt uanset hvem, der vinder præsidentvalget til november.

Læs også

Et mindre amerikansk engagement i Nato truer den transatlantiske forsvarsparaply, som Vesteuropa har nydt godt af siden 1949. Derfor er det på høje tid, at vi tager ansvar for vores egen sikkerhed. Det kræver ikke kun øgede forsvarsbudgetter, men også fælles våbenindkøb i EU og en opprioritering af europæisk forsvarsindustri.

Fælles indkøb er nødvendige

Europa bruger cirka halvt så meget på forsvar som USA, og vi bliver simpelthen nødt til at bruge flere penge på vores forsvar. Også langt mere end den første spæde start efter Ruslands invasion for to år siden.

De europæiske militære styrker har mistet 35 procent af deres kapacitet i løbet af blot de sidste par årtier, hvorimod Rusland konsekvent har rustet op – og lige nu kører krigsindustrien på fuld kraft i Rusland. Vores efterslæb er altså enormt, og det vokser.

Vi skal ikke alene bruge flere penge på forsvar. Vi skal også bruge vores penge smartere.

Stine Bosse (M) og Bergur Løkke Rasmussen (M)
Hhv. spidskandidat til Europa-Parlamentet og medlem af Europa-Parlamentet

Vi skal ikke alene bruge flere penge på forsvar. Vi skal også bruge vores penge smartere.

Kernen i EU er sund konkurrence på vores indre marked – og vi har masser af gode forsvarsvirksomheder, der konkurrerer med hinanden.

Problemet er, at regeringerne over tid har prioriteret lokale jobs og nationale løsninger på bekostning af fælles indkøb, effektivitet og investeringer i næste generations teknologier.

Det understreger et væsentligt behov for koordinerede og fælles våbenindkøb i stil med de fælles indkøbsaftaler under Corona-pandemien.

Af den grund foreslår vi i Moderaterne, at der oprettes en ny kommissærpost med ansvar for at koordinere fælles indkøb og opbygge vores europæiske forsvarsindustri.

Fælles forsvarsindkøb vil gøre det muligt for os at presse priserne ned – det er afgørende i en tid, hvor vi har brug for både speed og skala. Forsvarseksperter vurderer, at indkøb i EU-regi kan spare EU-landene mellem 25 og 30 procent på fremtidige indkøb.

Made in Europe

EU-Kommissionens forslag lægger op til, at vi fremover skal købe mindst 50 procent af forsvarssystemerne fra europæiske våbenproducenter. Det er den rigtige vej at gå.

Ved at støtte europæisk våbenproduktion, har vi ikke blot mulighed for bedre at sikre ensartethed i vores våbensystemer, men vi kan også øge forsyningssikkerheden markant gennem kortere forsyningskæder og mere stabile producenter. Som en ekstra bonus kan vi samtidig sikre værdifulde europæiske arbejdspladser – også meget gerne her i Danmark.

Manglen på fælles indkøb og overblik har resulteret i mange forskellige europæiske forsvarssystemer, der ikke nødvendigvis supplerer hinanden – hvilket gør vores forsvar dyrere, end det behøver at være. EU-landene opererer for eksempel med hele 17 typer panservogne, USA har én.

Fælles låneoptag i EU

Den europæiske oprustning bliver dyr, og der er behov for at tænke finansiering. Det er oplagt med fælles låneoptag i EU med en langstrakt tilbagebetalingsperiode.

Denne tilgang har sine kritikere, men vi i Danmark bør skubbe dem tilbage. Ja, fælles låntagning giver måske Kommissionen mere magt, men det skal ikke ses som et "power grab".

På kort sigt kan Europas forsvar ikke løses med markedsøkonomi – ikke når vi er så langt bagud, og ikke når der raser en krig på vores kontinent.

Vi har brug for en reel industripolitik, og det betyder, at vi skal træffe nogle svære politiske beslutninger hurtigst muligt. Opgaven er at gøre forslaget til virkelighed, og det vil vi selvfølgelig kæmpe for.

Temadebat

Hvad skal EU's forsvarsstrategi indeholde?

EU-Kommissionens næstformand, Margrethe Vestager, og EU's udenrigschef Josep Borrell fremlagde tirsdag 5. marts den første fælles europæiske strategi for kontinentets forsvarsindustri.

Men hvad skal en fælleseuropæisk forsvarsstrategi indeholde? Hvad er de vigtigste signaler i den præsenterede strategi? Og hvad betyder det for dansk forsvarsindustri?

Det søger Altinget Forsvar svar på i en ny temadebat.

Om temadebatter:

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected].

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Bosse

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (M), formand, PlanBørnefonden, bestyrelsesmedlem i Allianz, Assistancebolaget og DNB
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

Bergur Larsson Løkke Rasmussen

MEP og regionsrådsmedlem (M), Region Hovedstaden, kaptajn, Forsvaret
cand.merc. i finance and strategic management (CBS), kaptajn-R, Den Kongelige Livgarde

0:000:00