Modstand mod hemmelig budget-afstemning

BUDGET: For at lette det værste pres på parlamentarikerne foreslår Europa-Parlamentets formand, at EU's budget skal behandles ved hemmelig stemmeafgivning. Men det vil skade Parlamentets ry, lyder det fra en række parlamentarikere.
Europa-Parlamentets formand Martin Schulz (billedet) ser gerne, at EU's budget skal  behandles med hemmelig stemmeafgivning i Parlamentet.
Europa-Parlamentets formand Martin Schulz (billedet) ser gerne, at EU's budget skal behandles med hemmelig stemmeafgivning i Parlamentet.
Morten Øyen

Hvis min gruppe får vores ændringsforslag vedtaget, vil det være et stærkt politisk argument imod hemmelig afstemning, som Schulz vil få svært ved at ignorere

Anna Rosbach, (Løsgænger)
Europa-parlamentariker
Fakta
Sagen kort
I starten af februar blev EU's stats- og regeringschefer enige om en budgetaftale for EU for 2014-2020. Før den kan træde i kraft skal den godkendes af Europa-Parlamentet. Kort efter aftalen blev indgået meddelte lederne fra de fire største grupper i parlamentet, at Europa-Parlamentet ikke vil støtte aftalen som den ligger. For at lægge yderligere pres på at få ændret i aftalen debatteres nu, om parlamentarikernes stemmeafgivning skal være hemmelig. I næste uge vil parlamentarikerne fastsætte Parlamentets positoin i de videre forhandlinger. Det er forventningen, at en endelig budgetaftale vil være på plads i juni.
Presset på europa-parlamentarikerne er stort i spørgsmålet om EU's nye budget. Ikke mindst fra de stats- og regeringschefer, der er blevet enige om, at EU-budgettet skal beskæres i forhold til ønskerne fra Europa-Parlamentet. Derfor bør afstemningen om budgettet være anonym, så parlamentarikerne kan stemme ud fra deres reelle holdning til budgettet uden at være underlagt de stærke forventninger udefra.

Det mener Europa-Parlamentets formand, socialdemokraten Martin Schulz.

"Det er helt klart, at de mennesker i Parlamentet, der ønsker hemmelig afstemning, gør det af en grund. Der er meget pres på dem," sagde Schulz på et pressemøde i Bruxelles, kort efter stats- og regeringscheferne var nået til enighed om EU's fremtidige budget.

Afspejler magtkamp
Men ideen møder modstand fra en række parlamentarikere. Godt nok er der bred anerkendelse af, at Parlamentet ønsker et helt andet og større budget, end det regeringscheferne blev enige om - men en hemmelig stemmeafgivning vil ikke gøre noget som helst godt, lyder det.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00