Nævn kritiserer nøl med EU-oplysningspenge

TIMING: Det tog unødigt lang tid, da millioner til EU-oplysning om patentdomstolen skulle godkendes i Folketinget sidste år. Det mener formanden for Europa-Nævnet, der opfordrer politikerne til at komme hurtigere på banen, hvis der skal gives penge til oplysning om en kommende afstemning om retsforbeholdet.

Folketinget gjorde vilkårene for foreninger, der ville oplyse om patentdomstolen, unødigt svære, da danskerne skulle til stemmeurnerne sidste år. Det mener Anne-Marie Meldgaard, der er formand for Europa-Nævnet.
Folketinget gjorde vilkårene for foreninger, der ville oplyse om patentdomstolen, unødigt svære, da danskerne skulle til stemmeurnerne sidste år. Det mener Anne-Marie Meldgaard, der er formand for Europa-Nævnet.Foto: Socialdemokraterne
Michael Hjøllund

Bevilgede projekter skulle [..] hastes igennem i et uhørt forceret tempo for at nå at få en effekt før valget 25. maj.

Brev fra Europa-Nævnet til Folketinget
Fakta
Europa-Nævnet har siden 1992 haft til formål at ruste danskerne til at tage stilling til europapolitiske spørgsmål gennem upartisk at støtte oplysnings- og debatskabende initiativer i den danske offentlighed. Nævnet fordeler ca. 18 mio. kr. årligt i tilskud til fremme af debat og oplysning om Europa.

Nævnets hovedopgave er at sikre, at midlerne fordeles korrekt og i overensstemmelse med formålet, så borgerne får bedst og mest oplysning om Europa for pengene.

Nævnet består af fem medlemmer, der er indstillet af de fem største partier i Folketinget og udpeget af kulturministeren. Den nuværende formand Anne-Marie Meldgaard er tidligere S-folketingsmedlem og formand for Europaudvalget.

Folketinget var for langsomme til at godkende en millionbevilling til EU-oplysning forud for folkeafstemningen om patentdomstolen sidste år. Det gik ud over organisationer og foreninger, der ville søge tilskud. Samtidig måtte de organisationer, der fik del i midlerne, haste deres aktiviteter igennem

Sådan lyder det fra Europa-Nævnet, der havde til opgave at fordele de 7,6 oplysnings-millioner til foreninger og organisationer forud for folkeafstemningen. På grund af den sene godkendelse af midlerne måtte nævnet forkorte ansøgningsfristen til tre uger. Normalt er ansøgningsrunderne dobbelt så lange.

Det gik ud over bredden i ansøgerfeltet, mener Europa-Nævnets formand Anne-Marie Meldgaard.

Dokumentation

Den 25. maj 2014 var vælgerne til folkeafstemning om dansk tilslutning til EU's patentdomstol.

Europa-Nævnet uddelte i den forbindelse 11,4 millioner til oplysnings-initiativer.

3,8 millioner gik til Folketingets partier og de bevægelser, der er valgt ind i Europa-Parlamentet, mens 7,6 millioner kroner blev fordelt blandt 62 organisationer og private aktører. Europa-Nævnet modtog i alt 88 ansøgninger.

Flest penge modtog Oplysningsforbundet DEO (1,7 millioner) efterfulgt af blandt andet miljøorganisationen Noah, Danske Erhverv, Dansk Ungdoms Fællesråd, Den Danske Europabevægelse, iBureauet og FIC Danmark. 

Netavisen Altinget fik bevilget 174.000 kroner til en online-test, der skulle matche vælgerne med de partier, de var mest enige med ved folkeafstemningen.

Det mindste støttebeløb gik til Foreningen Oktober Århus, der fik 1325 kr. til oplysningsarbejdet.

26 ansøgere fik ingen støttemidler.


0:000:00