Debat

NGO: Lobbyisters privilegier skal afskaffes

DEBAT: Der skal mere end åbenhed til for at løse problemet med lobbyisters magt i Bruxelles, lyder det fra Kenneth Haar fra Corporate Europe Observatory. 

"Det
første vigtige skridt er åbenhed, herunder et obligatorisk lobbyregister, som
giver borgerne reel mulighed for at se, hvem der forsøger at påvirke hvad," mener Kenneth Haar fra Corporate Europe Observatory.
"Det første vigtige skridt er åbenhed, herunder et obligatorisk lobbyregister, som giver borgerne reel mulighed for at se, hvem der forsøger at påvirke hvad," mener Kenneth Haar fra Corporate Europe Observatory.
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kenneth Haar
Researcher ved Corporate Europe Observatory

Professor Gert Thinggaard Svendsen og lektor Urs Steiners forslag, bragt på Altinget.dk, om regler for lobbyisters arbejde i EU-institutionerne, er sød musik. Og de flugter i store træk med krav, som en koalition af 200 NGO’er, ALTER-EU, har arbejdet for i Bruxelles i ti år.

Alle otte forslag er gode pejlemærker, men der er særligt ét krav, jeg er glad for - fordi det tager et skridt længere end forslagene om større åbenhed: De skriver, at der skal være ”automatisk inddragelse” af ”både producenter og forbrugere i lovgivningsprocessen”.

I øjeblikket kan store virksomheder satse milliarder af kroner og indsætte hundredevis af lobbyister for at fremme sine særinteresser, og de har med tiden skaffet sig nogle privilegier i magtens korridorer. Det fører til dårlige, enøjede beslutninger. Medicinen er bl.a. åbenhed, men det er mere end dét.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Enøjet fokus på erhvervslivet
Tag nu f.eks. forhandlingerne mellem EU og USA om en handelsaftale, TTIP, som flere af debattørerne her på siden peger på.

Fra dag ét har det været klart, at det ville blive en aftale, der bl.a. vil handle om spørgsmål som miljø- og forbrugerbeskyttelse, arbejdsmiljø, fødevarestandarder, og endda helt grundlæggende ting som den måde, EU tager beslutninger på. Med andre ord forhold, der vedrører alle.

Det handler om den skævhed, som opstår, når pengestærke erhvervsgrupper møver sig ind som privilegeret magtfaktor i beslutningsprocessen. 

Kenneth Haar
Researcher ved Corporate Europe Observatory

Alligevel er dem, der forhandler på vores vegne, EU-kommissionen, ikke synderligt interesseret i andre synspunkter end erhvervslivets, oven i købet mest de store spillere i erhvervslivet.

I den periode, hvor Kommissionen i sin tid skulle skrive sin ønskeseddel til TTIP-forhandlingerne (forhandlingsmandatet), holdt Kommissionens handelsfolk 597 møder med interessegrupper, hvoraf 523 (88%) var med repræsentanter for erhvervslivet, mens kun 53 møder (9%) var med repræsentanter for andre interesser i samfundet.

Pengestærke erhvervsgrupper skaber skævhed
Både Kasper Ernest fra Dansk Erhverv og Anette Toft fra Landbrug & Fødevarer lufter det standpunkt her på Altinget.dk, at det er ganske naturligt, at erhvervslivet har visse fordele via lobbyarbejdet.

Hos dem finder man ekspertisen, engagementet, og så har de legitime interesser at varetage, lyder argumenterne. Men sagen er, at andre organisationer også har både ekspertise og engagement - de repræsenterer blot nogle andre interesser, der ikke åbner lige så mange døre i Bruxelles.

Konsekvensen kan man se under TTIP-forhandlingerne.

Mange brancheorganisationer har nærmest fået lov til at skrive Kommissionens oplæg på forskellige områder, f.eks. kemiindustriens brancheorganisation, bilindustrien, og ikke mindst arbejdsgiverorganisationen BusinessEurope, som DI og DA er medlemmer af.

I det omfang, det lykkes NGO’er at præge dagsordenen, skyldes det, at de har skabt offentlig debat – ikke, at de har gode kontakter i systemet.

Det handler ikke om, at erhvervslivet skal fratages sin ret til at ytre sig, eller ikke skal kunne bidrage til debatten med sin særlige ekspertise, hvor interessebaseret den end er. Det handler om den skævhed, som opstår, når pengestærke erhvervsgrupper møver sig ind som privilegeret magtfaktor i beslutningsprocessen.

Der er langt endnu
Det er en demokratisk udfordring, og den skal mødes på flere måder.

Det første vigtige skridt er åbenhed, herunder et obligatorisk lobbyregister, som giver borgerne reel mulighed for at se, hvem der forsøger at påvirke hvad, hvem de særligt søger at presse, og hvor mange penge f.eks. en virksomhed eller et lobbyfirma, har til rådighed til opgaven.

Det ligger langt fra det register, vi har i dag som er baseret på frivillighed, og derfor ikke altid informativt – trods ti års debat. Men selvom der er langt endnu, må det ikke skygge for, at der er flere, andre skridt, vi også må tage: Vi skal også finde måder at få bugt med de privilegier, de store virksomheders lobbyister har i dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00