Debat

Nu er det officielt: Skat og udvikling hænger sammen

BLOG: Skal Danmark afhjælpe skattesvig og skatteunddragelse i udviklingslande, kræver det sammentænkning af skatte- og udviklingspolitikken, skriver Nils Brøgger Jakobsen, formand for Concord Danmark.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

At så mange politiske kræfter er villige til at mødes og diskutere skattely og illegale kapitalstrømme, vidner også om en anerkendelse af, at skattely, aggressiv skatteplanlægning og skattesvig er globale problemer med negative konsekvenser for rige så vel som fattige lande, og at det derfor også kræver internationale løsninger.

Af Nils Brøgger Jakobsen
Formand, Concord Danmark
Fakta

Deltag i debatten! 
Send dit indlæg til [email protected]

Af Nils Brøgger Jakobsen 
Formand, Concord Danmark
 
Vi har i en tidligere blog her på siden nævnt, hvor vigtigt det er, at skatteministeriet og regeringen som helhed arbejder tæt sammen med udviklingsministeren, hvis der skal sikres en større sammenhæng mellem udviklings- og skattepolitikken, som en del af Danmarks forpligtelser på at sikre politik-kohærens for udvikling i overensstemmelse med Lissabon-traktaten og den danske lov om udviklingssamarbejde.

Derfor er vi hos Concord Danmark glade for at kunne skabe en ramme, hvor skatteministeren, udviklingsministeren og en række folketingsmedlemmer kan mødes med EU’s skattekommissær og en lang række andre internationale kapaciteter på området og diskutere, hvordan Danmark, i samarbejde med de nordiske lande og i EU-regi, kan arbejde for at bekæmpe skattely og illegale kapitalstrømme. Det sker mandag den 28. januar, når Concord Danmark inviterer til high level-konferencen "Tackling Tax Havens and Illicit Financial Flows - How the EU and Nordic Countries can take the lead".

Global anerkendelse
Det er første gang i Danmark, at så mange forskellige aktører på så højt niveau samles for at diskutere sammenhængen mellem skat og udvikling. Det er en unik mulighed for, at de vigtigste kapaciteter og politikere på området sammen kan debattere forskellige måder at løse problemerne på, så de både kommer EU, Danmark og udviklingslandene til gode. At så mange politiske kræfter er villige til at mødes og diskutere skattely og illegale kapitalstrømme, vidner også om en anerkendelse af, at skattely, aggressiv skatteplanlægning og skattesvig er globale problemer med negative konsekvenser for rige så vel som fattige lande, og at det derfor også kræver internationale løsninger.

Konferencen kommer på et tidspunkt, hvor en række vigtige politiske processer er i gang. EU-Kommissionen fremsatte for nylig et forslag til en handlingsplan, der skal styrke bekæmpelsen af skattesvig og skatteunddragelse. Den indeholder en række progressive tiltag, der kan komme både rige og fattige lande til gode. Det er derfor vigtigt, at Danmark støtter op om forslaget og aktivt arbejder for, at de foreslåede tiltag i handlingsplanen gennemføres. Særligt mener Concord Danmark, at Danmark skal støtte op om:

- En klar definering af skattely og en sortlistning af de lande og jurisdiktioner, der falder inden for definitionen. Sortlistningen bør også omfatte skattely blandt EU’s medlemslande.

- En styrkelse af automatisk udveksling af skatteinformationer mellem skatteadministrationer, også med udviklingslandene.

- Krav til kendskab om, hvem der er den egentlige ejer af selskaber og bankkonti (beneficial owner).

- En indsats mod aggressiv skatteplanlægning sådan, at selskabskonstruktioner og transaktioner, der alene har til formål at reducerer skattebetalinger i bestemte lande bliver anset for at være ugyldige.

Inspiration til den danske PCD-handlingsplan
I Danmark er udviklingsminister Christian Friis Bach i øjeblikket i gang med at udforme en handlingsplan for, hvordan Danmark kan sikre denne sammenhæng på tværs af forskellige politikområder. Samtidig har regeringen i regeringsgrundlaget allerede lovet at arbejde for at lukke skattehuller. Konferencen er derfor en oplagt inspirationskilde for udviklingsministerens arbejde med at sammentænke skattepolitik og udviklingspolitik, så begge kommer udviklingslandene til gavn, og til at få udmøntet regeringsgrundlagets løfter i konkrete initiativer.

Med så mange politikere og ministre samlet, er konferencen et glimrende startskud til en fælles indsats fra de ministre og folketingsmedlemmer, der sammen skal skabe øget sammenhæng mellem skattepolitikken og udviklingspolitikken, både i Danmark og EU, sådan at udviklingspolitikkens målsætning om fattigdomsreducering ikke undermineres.

Konferencen finder sted 28. januar kl. 10.30-16 i Børssalen, København, og man kan læse mere om program og indhold her.

Tilmelding skal ske på [email protected]

 

 

 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00