Ny aftale: Disse parallelaftaler skal Danmark gå efter i EU

AFTALE: Regeringen har onsdag landet en ny bred aftale om de danske ønsker til parallelaftaler, og regeringen har fået mandat til at gå efter flere parallelaftaler end den om Europol.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Cecilie Gormsen

Det står nu klart, hvilke parallelaftaler regeringen og Danmark skal forsøge at forhandle en aftale hjem om.

Regeringen har onsdag indgået en bred aftale med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale og Konservative om, at Danmark udover Europol, der er det europæiske samarbejde, også skal anmode EU om tilknytning til PNR (Passenger Name Record) og Eurojust.

Efter danskerne 3. december stemte nej til en tilvalgsordning, er parallelaftalerne blevet aktuelle.

PNR-direktivet forpligter flyselskaber til at dele oplysninger med myndighederne, og det træder i kraft i 2018. Eurojust er et samarbejde mellem de europæiske anklagemyndigheder, der som hovedopgave har at styrke indsatsen vedrørende efterforskning og retsforfølgning af alvorlig, grænseoverskridende kriminalitet. Særligt organiseret kriminalitet, der berører to eller flere medlemsstater, er i højsædet, og forordningen om Eurojust er fortsat under forhandling mellem Rådet og Europa-Parlamentet.

Intet er sikkert
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) er meget tilfreds med den brede politiske enighed i Folketinget.

”Det viser, at der er vilje til at finde pragmatiske løsninger i Folketinget og bred opbakning til at give dansk politi de bedste muligheder for at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet,” siger Kristian Jensen.

Den nye aftale betyder, at regeringen nu kan anmode om parallelaftaler om tilknytning til Europol og PNR. Regeringen kan endvidere tilkendegive, at Danmark ønsker en parallelaftale om Eurojust, når den nye forordning er vedtaget.

”Tiden må vise, om det kan lade sig gøre at blive tilknyttet de forskellige områder. Det vil regeringen arbejde målrettet for at sikre, men som vi hele tiden har gjort klart, er det i sidste ende ikke op til os selv at bestemme,” siger Kristian Jensen og tilføjer:

”Jeg vil dog gøre alt, hvad jeg kan, for at tale vores sag i Bruxelles og med mine kolleger i de andre EU-lande.”

Når Danmark søger om parallelaftaler, skal Kommissionen i første omgang overveje, om man fra Kommissionens side er indstillet på at imødekomme det danske ønske om at indlede forhandlinger om en eller flere parallelaftaler. Derudover vil Rådet skulle godkende, at Kommissionen indleder sådanne forhandlinger, ligesom den endelige aftale også skal godkendes i både Europa-Parlamentet og Rådet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00