Ny europaminister med flere kasketter

ROKADE: Ud over titlen som europaminister bliver Nick Hækkerup (S) også Danmarks nye handels- og investeringsminister. Det er en logisk kombination med potentiale, lyder det fra ministeren.
Afgående europaminister  Nicolai Wammen (S) fik en lille handy kuffert i afskedsgave. Angiveligt har han flere gange rejst til Bruxelles med sine ting i en plasticpose.
Afgående europaminister Nicolai Wammen (S) fik en lille handy kuffert i afskedsgave. Angiveligt har han flere gange rejst til Bruxelles med sine ting i en plasticpose.Foto: Bjarke Ørsted/Scanpix 2013
Michael Hjøllund
Danmark har fået en ny europaminister. Ja, faktisk en handels- og europaminister.

Det er resultatet af dagens regeringsrokade, hvor tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup (S) overtager ministerposterne fra både europaminister Nicolai Wammen (S) og handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF).

Nick Hækkerup ser gode muligheder i at kombinere de to områder.

"Det, der bliver omdrejningspunktet for mig, bliver at skabe arbejdspladser i Danmark og være med til at svare på, hvad Danmark skal leve af i fremtiden. Her passer begge områder som fod i hose," siger Nick Hækkerup til Altinget.dk.

Hækkerup har ifølge ham selv ikke nogen mærksesag på EU-området.

Det er ikke nødvendigvis størrelsen, men nok så meget de dagsordener der er, som kommer til at bestemme, hvor meget de enkelte områder kommer til at fylde.

Nick Hækkerup (S)
Ny europa- og handelsminister

Unionen er dog langt fra fremmed for den nye minister, der har skrevet en ph.d.-afhandling om EU-ret. 

Pro-europæere glæder sig
Hos Europabevægelsen byder man den nye minister velkommen til EU-området. Her håber næstformand Jens Boe Andersen, at Nick Hækkerup vil være mere ærlig om regeringens intentioner med EU-samarbejdet. For eksempel når der efter sommerpausen igen tages hul på forhandlingerne om en ny europapolitisk aftale.

"Min appel til både den nye minister, men også oppositionen, er, at de skal sige tingene til danskerne, som de er: Vi skal af med euroen, og vi skal af med forbeholdene," siger han.

Jens Boe Andersen ser primært fordele ved, at den nye europaminister også skal beklæde posten som handels- og investeringsminister.

"En af de ting, der skal til, for at vi får gang i vækst og beskæftigelse, er, at vi får indgået frihandels-aftaler, og her giver det fra en dansk vinkel mere slagskraft, at vi har en minister, der både er minister for Europa og for handel," siger han.

Næstformanden i Europabevægelsen advarer dog samtidig imod, at handels- og investerings-kasketten ikke kommer til at skygge for ministerens forpligtelser over for sit arbejde som europaminister.

Nick Hækkerup selv afviser, at det ene arbejdsområde kommer til at skygge for det andet.

"Det er ikke nødvendigvis størrelsen, men nok så meget de dagsordener, der er, som kommer til at bestemme, hvor meget de enkelte områder kommer til at fylde," siger Nick Hækkerup.

Ministerier med "et vist" indhold
I flere medier betegnes Nick Hækkerups nye ministerposter som en degradering efter tiden som forsvarsminister.

Altinget.dks analytiker, Erik Holstein, vurderer også, at den nye europaminister er "lidt i unåde" efter sine bemærkninger om selskabsskattelettelser tidligere i regeringsperioden. Kombinationen af to ministerposter er dog med til at bløde lidt op på situationen.

"Med sammensmeltningen af de to mini-ministerier – handel og EU – får Nick Hækkerup trods alt et ministerium med et vist indhold. Det er ikke just de politikområder, Hækkerup har markeret sig mest på, men han er en tålmodig og pragmatisk mand, og han skal nok formå at få noget ud af sine nye områder," siger Erik Holstein.

Messerschmidt: En forfremmelse
Dansk Folkepartis europaparlamentariker, Morten Messerschmidt, er spændt på at se den nye minister i aktion. Han håber, modsat Europabevægelsen, at ministeren endegyldigt vil lægge diskussionen om afskaffelse af de danske EU-forbehold på hylden.

Morten Messerschmidt undrer sig over, hvorfor udnævnelsen af Nick Hækkerup flere steder bliver tolket som en degradering.

"Jeg har svært ved at forstå al den snak i pressen om, at der er tale om en degradering. Op mod 80 procent af lovgivningen i Danmark har rødder i EU og set med de briller, er der nærmere tale om, at det er Nicolai Wammen, der træder et skridt ned ad stigen.

EU-spids: Stærk på det ideologiske
Socialdemokraternes spidskandidat til Europa-Parlamentstevalget, Jeppe Kofod, ser frem til at skulle samarbejde med den nye europaminister, når han selv forventeligt bliver valgt til Europa-Parlamentet i foråret 2014.

"Nick Hækkerup er en rigtig dygtig politiker, som er skarp og også ideologisk god," siger Jeppe Kofod.

Han fremhæver blandt andet Nick Hækkerups borgmestererfaring fra Hillerød og ikke mindst hans tid som næstformand hos Socialdemokraterne som eksempler på, at det er en dreven politiker, der overtager ansvaret for EU- og handelspolitikken.

Den nu tidligere europaminister, Nicolai Wammen, overtager Nick Hækkerups post som forsvarsminister.  

Dokumentation

BLÅ BOG: Nick Hækkerup

Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Nordsjællands Storkreds fra 13. november 2007.
Kandidat for Socialdemokratiet i Egedalkredsen fra 2007.

Parlamentarisk karriere
Handels- og europaminister fra 9. august 2013.
Forsvarsminister fra 3. oktober 2011 til 9. august 2013.
Skatteordfører 2007-2011. Medlem af Finansudvalget og Skatteudvalget 2007-2011. Stedfortræder i Kommunaludvalget 2007- 2011 og Retsudvalget 2007-2008. Næstformand for Socialdemokratiet fra 2005.

Uddannelse og erhverv
Ph.d., Københavns Universitet, fra 1994 til 1998.
Cand.jur., Københavns Universitet, fra 1988 til 1994.

Adjunkt, Københavns Universitet, fra 1998 til 2000.
Fuldmægtig ved Landsskatteretten, 1994.

Tillidshverv
Medlem af byrådet i Hillerød Kommune 1994-2007, borgmester 2000-2007. Formand for Atlantsammenslutningens bestyrelse 2005-2009.

Publikationer
Har skrevet Ph.d.-afhandlingen »Kontrol og sanktioner i EF-retten«, 1998. Medforfatter til »Udvikling i EU siden 1992 på de områder, der er omfattet af de danske forbehold«, Dansk Udenrigspolitisk Institut (DUPI), 2000, og »Controls and Sanctions in the EU Law«, DJØF Forlag, 2001.

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00