Ny kommissær kræver fart på EU's fælles sikkerhedspolitik

SIKKERHED: En række EU-lande har endnu ikke gennemført gældende regler på sikkerhedsområdet, som de selv har stemt for. Ny EU-kommissær kræver handling og åbner traktatkrænkelsessager.

EU-kommissær Julian King gav onsdag sin første status på EU's arbejde med en ny sikkerhedsunion.
EU-kommissær Julian King gav onsdag sin første status på EU's arbejde med en ny sikkerhedsunion.Foto: © European Union , 2016 / Photo: François Walschaerts
Emma Qvirin Holst
Fakta
Disse 11 lande mangler planer for implementeringen af PNR-registeret:
Grækenland, Polen, Østrig, Tyskland, Cypern, Malta, Ungarn, Slovakiet, Tjekkiet, Luxembourg og Irland.

Kilde: Julian King

BRUXELLES: Det går for langsomt med nogle EU-landes implementering af en række af indsatserne, som hører under arbejdet med en europæisk sikkerhedsunion.

Det mener EU's nye kommissær for området Julian King, der har åbnet traktatkrænkelsessager mod flere medlemslande.

”Medlemslandene og EU's institutioner har truffet en del beslutninger igennem de seneste måneder, endda år i nogle sager, og vi er nødt til at sikre os, at de bliver sat i værk,” sagde Julian King ved et pressemøde onsdag.

Dokumentation

De øvrige pointer fra Julian Kings første status:

  • Inden årets udgang bør der opnås enighed om Kommissionens forslag til et direktiv om bekæmpelse af terrorisme
  • Der bør inden årets udgang opnås enighed om ændringen af direktivet om skydevåben.
  • Kommissionen vil også tage de nødvendige skridt til, at Det Europæiske Center for Terrorbekæmpelse i Europol kan yde medlemsstaterne støtte døgnet rundt.
  • Kommissionen arbejder også på et lovgivningsforslag om et EU-system for rejseoplysninger og rejsetilladelser (ETIAS), der skal sikre forudgående kontrol af visumfritagne tredjelandsstatsborgere, som rejser til Schengenområdet. Forslaget vil blive fremlagt i november.
  • Derudover er der behov for snarlige forhandlinger om og vedtagelse af Kommissionens forslag om systematisk kontrol af EU-borgere, der passerer de ydre grænser inden udgangen af 2016.

Kilde: EU-Kommissionen


0:000:00