Nye energikrav skal få EU tilbage på sporet

UDSPIL: En storstilet energipakke skal sikre, at EU lever op til sine grønne ambitioner. Et højere mål for energieffektivitet og en reform af elmarkedet står i centrum. Men udspillet er for uambitiøst, siger kritikere.

Onsdag eftermiddag præsenterede EU's klimakommissær, Miguel Arias Cañete, og næstformand med ansvar for energiunionen, Maroš Šefčovič, en stor energipakke.
Onsdag eftermiddag præsenterede EU's klimakommissær, Miguel Arias Cañete, og næstformand med ansvar for energiunionen, Maroš Šefčovič, en stor energipakke.Foto: Eric Vidal/Scanpix
Michael HjøllundMorten Øyen

Du kan skrive et hvilket som helst tal ned på et stykke papir, men hvis det ikke kan gennemføres i praksis, er det meningsløst.

Miguel Arias Cañete
EU's klimakommissær

BRUXELLES/KØBENHAVN: EU og dets medlemslande skal op i omdrejninger, hvis unionens klima- og energipolitiske mål skal indfries.

Det er beskeden fra EU-Kommissionen, som i et længe ventet udspil foreslår et bindende mål for energieffektivitet, en stor reform af elmarkedet og nye regler for støtte til vedvarende energi.

“Investeringer i vedvarende energi i EU er faldet til mindre end det halve siden 2011 og grøn energi er ikke tilstrækkeligt integreret i vores energimarkeder. Vores nye tiltag skal hjælpe med at vende den udvikling,” sagde EU’s klimakommissær Miguel Arias Cañete på et pressemøde onsdag.

Dokumentation

EU's energipakke blev fremlagt onsdag

Den indeholder reformer på tre centrale områder

  • Vedvarende energi
  • Energieffektivitet 
  • Indretningen af EU's elmarked

Pakken har det overordnede formål at sikre, at EU lever op til sine egne mål for grøn omstilling og til sine internationale forpligtelser i Paris-aftalen. Sidstnævnte har til formål at holde den globale temperaturstigning på under 2 grader.

Ifølge EU-Kommissionen vil hele energipakken øge BNP i EU-landene med en procent i 2030 og tilføre 190 milliarder euro til den europæiske økonomi samt skabe 900.000 nye job.

Hovedparten af udspillet skal nu forhandles på plads mellem Europa-Parlamentet og EU-landene i Ministerrådet.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00