Østergaard spiller højt spil om børnecheck

ANALYSE: Med sin direkte appel til det EU-positive bagland hos Venstre har skatteminister Morten Østergaard (R) valgt en risikabel vej for at samle opbakning til at ændre reglerne for børnepenge. Sagen kan stadig ende hos EU-Domstolen.
Skatteminister Morten Østergaard ser børnechecksagen som en "lakmusprøve" for EU-partierne.
Skatteminister Morten Østergaard ser børnechecksagen som en "lakmusprøve" for EU-partierne.Foto: Kim Vadskær
Morten Øyen
Fakta
Sagen kort

Den danske regering har på baggrund af en henstilling fra EU-Kommissionen siden 9. juli 2013 bedt Udbetaling Danmark rette administrationen af udbetaling af børnecheck til EU-borgere, så der administreres i "overensstemmelse med EU-retten".

EU-Kommissionen var kritisk over for det danske "tilknytningskrav" eller "optjeningsprincip", som betød, at for at få fuldt udbetalt børnecheck skal man have været i Danmark i mindst to ud af de seneste 10 år. Ifølge Skatteministeriet er antallet af udenlandske statsborgere, der modtog ydelse til børn bosat udenfor Danmark ca. 4.800 i 2012.

Lovforslaget, der skal bringe loven i overensstemmelse med EU-retten, skulle oprindeligt have været fremsat i november. Forslaget blev sendt i høring 24. februar.

"Det her er en lakmusprøve på, om man går ind for den frie bevægelighed".

Sådan lød det fra skatteminister Morten Østergaard mandag i sin appel til "især Venstre", som regeringen håber på at kunne presse til at være med til at bringe den danske lovgivning bag børnechecken i overensstemmelse med EU-retten.

Siden 9. juli sidste år har regeringen nemlig administreret udbetalingen af børnechecken til EU-borgere efter EU-retten og ikke den danske lovgivning. Regeringen meddelte allerede dengang, at den danske lovgivning hurtigst muligt ville blive indrettet derefter. Godt syv måneder skulle der så gå, før det blev alvor.

Og det er med en noget risikabel strategi.

0:000:00