”Overraskelserne for briterne er kun lige begyndt”

INTERVIEW: En ny og svækket britisk regering skal til at vågne op til den virkelighed, at de kommer til at være bundet til EU mange år endnu, mener seniorrådgiver Birger Riis-Jørgensen.

Der er lange udsigter til en aftale om udtræden af EU for den britiske premierminister Theresa May, vurderer seniorrådgiver Birger Riis-Jørgensen.
Der er lange udsigter til en aftale om udtræden af EU for den britiske premierminister Theresa May, vurderer seniorrådgiver Birger Riis-Jørgensen.Foto: Scanpix / Stefan Wermuth
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: EU skal nu forholde sig til en kraftigt vingeskudt britisk premierminister som partner i forhandlingerne om briternes exit fra EU.

Efter den eftertrykkelige vælgerlussing, som Konservatives Theresa May inkasserede torsdag, har hun tabt sit flertal i det britiske Underhus og må nu sætte sin lid til det nordirske Democratic Unionist Party (DUP) for at få sin politik igennem.

Ifølge Birger Riis-Jørgensen, der er tidligere dansk ambassadør i London og nu seniorrådgiver for blandt andre Anders Fogh Rasmussens public affairs-bureau, Rasmussen Global, sætter det den konservative regerings hidtidige Brexit-kurs under pres.

Ikke frie hænder
May har hidtil været fortaler for en såkaldt hård Brexit, hvilket betyder et Storbritannien uden for både EU’s indre marked og toldunion.

De vil være omfattet af EU’s regelsæt, og EU-Domstolen kommer til at have jurisdiktion i Storbritannien måske frem til midten af 2020’erne.

Birger Riis-Jørgensen
Seniorrådgiver, Rasmussen Global

Men med et papirstyndt flertal vil den britiske premierminister ikke længere have lige så frie hænder til at forfølge den kurs, lyder vurderingen.

”På den ene side har vi DUP, dele af de Konservative og Labour, som ønsker en blød Brexit. Og på den anden side har man den hårde brexitfløj blandt torierne, som har været der hele tiden, og som hun blandt andet gik til valg på at få uskadeliggjort simpelthen ved at regne med, at hun fik så stort et flertal, at de ikke betød noget. Det er et svært sted at skulle balancere som regering, uanset om det bliver Theresa May, der fortsætter et stykke tid endnu, eller om der om kort tid kommer en ny premierminister,” siger Birger Riis-Jørgensen.

Forhandlingslinje afsporet
På så tidligt et stadie, hvor der ikke engang ligger en færdig aftale mellem Konservative og DUP om, hvordan deres nye partnerskab skal fungere, er det for tidligt at spå om, hvad det konkret kommer til at betyde for den britiske forhandlingslinje.

”Men at Theresa Mays forhandlingslinje er blevet afsporet, er der ingen tvivl om,” siger seniorrådgiveren.

På trods af den politiske usikkerhed i og omkring regeringskontorerne har Theresa May alligevel valgt at holde fast i at påbegynde forhandlingerne med EU*.

Hvem det er, der stiller fra britisk side, og med hvilke beføjelser, må EU-siden dog væbne sig med tålmodighed for at finde ud af. Men Mays slagord om, at ”Brexit means Brexit”, bliver der ikke ændret på.

Deal – no deal
Uanset hvem der tropper op og med hvilket mandat, mener Birger Riis-Jørgensen, at der er to ting, som briterne må indse, hvis forhandlingerne ikke skal køre helt af sporet.

Det første er, at Mays trusler om, at hun vil forlade forhandlingsbordet, hvis ikke europæerne vil give briterne ”en fair aftale”, vil blive værst for dem selv.

En abrupt britisk exit uden at få udredt den sammenfiltring, som 44 års lovgivningsmæssigt ægteskab har medført, og uden en plan for, hvordan man kan videreføre et handelssamarbejde, vil gå klart hårdest ud over briterne.

”Det er selvfølgelig slemt for os i EU, for knap 10 procent af de 27 EU-landes eksport går til Storbritannien, og dertil kommer alle vores investeringer, vores økonomiske og forskningsmæssige samkvem og så videre. Men no deal ville være mange gange værre for Storbritannien, der har næsten 50 procent af sin samhandel med lande i EU, samtidig med at der vil være masser af uafklarede spørgsmål omkring flytrafik, transport, den finansielle sektor og så videre.”

”På et eller andet tidspunkt må vi antage, at der vil være stærke kræfter i Storbritannien, som vil begynde at sige, at no deal virkelig ikke er en god ide. Navnlig i en situation, hvor det er svært at se, at de hårde brexiteers vil kunne bestemme hele forhandlingstaktikken på britisk side uden at tage hensyn til de andre grupper, både i det konservative parti, men også i Labour og i Nordirland, som ønsker, at det skal ende med en forhandlet aftale,” siger Birger Riis-Jørgensen.

Tik tak
Den anden udfordring er tidsplanen. En toårig forhandlingsperiode blev sat i gang, da Theresa May 29. marts i år startede Brexit-uret ved at aktivere den såkaldte artikel 50. Det har hele tiden været en ambitiøs tidsplan, hvilket et britisk valg i utide heller ikke har hjulpet på.

Fra EU’s side står man stejlt på, at rammerne for den britiske exit – altså afstemningen af unionens husholdningsregnskab, fremtidige vilkår for borgerne på den ene og den anden side af den Engelske Kanal og håndteringen af EU’s nye ydre grænse mellem Irland og Nordirland – skal være på plads, inden man kan tale om, hvordan det fremtidige forhold mellem de to skal se ud.

”Briterne har hele tiden med fast røst sagt, at det sagtens kan nås at få skilsmisseforhandlingerne på plads og nå frem til en ny frihandelsaftale i tide til, at Storbritannien i god ro og orden kan forlade EU senest med udgangen af 29. marts 2019. Sådan tror jeg ikke, at det på nogen måde kommer til at gå. For nogle dele af det fremtidige samkvem er meget komplicerede at få bragt på plads,” siger Birger Riis-Jørgensen.

I EU's klør
Han peger på, at Pascal Lamy, som er gammel EU-handelskommissær, før han i otte år var generaldirektør i Verdenshandelsorganisationen, WTO, i marts i år forudså, at det vil tage fem til seks år at forhandle en frihandelsaftale på plads.

Derfor vil der blive brug for nogle overgangsordninger, som på nogle områder vil holde briterne under EU-paraplyen, til nye aftaler er på plads, også efter en formel exit i 2019.

”Det skal briterne nå frem til at erkende. Og for mange briter, som ønsker den bløde brexit, er det ikke det store problem. Men det betyder, at de vil være omfattet af EU’s regelsæt, og at EU-Domstolen kommer til at have jurisdiktion også i Storbritannien måske frem til midten af 2020’erne. Det er jo noget, der er giftigt for the brexiteers, for de vil jo anse regeringen og de, der ønsker en blødere udgang for at beskytte UK’s interesser, for at forsøge at beholde Storbritannien i EU,” siger Birger Riis-Jørgensen.

”Så overraskelserne for briterne er kun lige begyndt. Først vil de skulle sande, at – hjælp – no deal er faktisk helt forfærdelig. Og så kommer overraskelsen, at – hjælp – vi kan ikke blive færdige til foråret 2019. Vi er faktisk nødt til at leve videre med alle rædslerne fra kontinentet nogle år endnu.”

 

Birger Riis-Jørgensen er tirsdag 13. juni ordstyrer på en konference arrangeret af Altinget og Rasmussen Global på Christiansborg om vejen mod Brexit.

*Da interviewet blev lavet, havde briterne meldt sig klar til forhandling fra næste mandag. Det har de siden trukket tilbage, så det nu ikke vides, præcis hvornår de starter.

Dokumentation

Birger Riis-Jørgensen er tidligere dansk karrierediplomat. Nu seniorrådgiver i blandt andet Rasmussen Global, som er tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens public affairs-bureau, med speciale i international økonomi og udenrigspolitik, herunder Brexit.

Hans sidste postering var som ambassadør i Rom frem til 2016, men inden da var han fem år i London, og før det var han blandt andet chef for Danmarks Eksportråd.

Han er gift med tidligere mangeårig EU-parlamentariker for Venstre, Karin Riis-Jørgensen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birger Riis-Jørgensen

Medindehaver, direktør, Riis International
cand.phil. i historie (Københavns Uni. 1974)

0:000:00