Plastik er dømt ude, men ikke pap: Omstridt emballagelov er et stort skridt nærmere og ikke så grøn, som den kunne have været

EU’s nye emballageregler er et stort skridt nærmere og har mål om at reducere affald, forbyde ”evighedskemikalier” og sætte en stopper for engangsplastik. Positivt skridt, men ikke ambitiøst nok lyder det fra flere sider om de regler, der i sit forløb har været mødt af stort lobbypres.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Hage Dalland

Mandag landede repræsentanter fra Kommissionen, Rådet og Parlamentet et kompromis om EU’s nye emballageregler. Loven, der skal stemmes endeligt igennem i parlamentet, lægger op til at reducere emballageaffaldet med 15 procent i 2040, forbyde evighedskemikalierne PFAS og visse typer af engangsemballage i plastik.

Danske EU-parlamentarikere glæder sig over, at der kommer nye regler på området. Men fra flere sider lyder det, at aftalen er mindre ambitiøs end det, der var lagt op til, og at den har været genstand for stort lobbypres. Mange detaljer mangler endelig afklaring – til gengæld ser det ud til, at det såkaldte McDonalds-forbud ikke har overlevet, og at man fortsat kan servere mad i engangspap på fastfood-restauranter.

Medlem af Europa-Parlamentet fra Socialdemokratiet, Christel Schaldemose (S), er tilfreds med aftalen, selvom hun havde håbet på mere.

0:000:00