Professor: EU-indflydelse går gennem det danske embedsværk

LOBBYISME: Dansk EU-lobbyisme er mest effektiv, hvis den går gennem det danske embedsværk, mener professor Ove Kaj Pedersen. Han opfordrer derfor virksomhederne til at vende noget af lobby-blikket mod Danmark.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Nikita Selvig
Fakta
Ove Kaj Pedersen
Ove Kaj Pedersen er professor og forsker i komparativ politisk økonomi ved Copenhagen Business School og har blandt andet grundlagt Department of Business and Politics samme sted. Han har derudover undervist på blandt andet universiteterne Harvard og Stanford i USA samt Peking University i Kina.

Ove Kaj Pedersen har skrevet en lang række bøger om den danske velfærdsstat, og er især kendt for bogen ”Konkurrencestaten” fra 2011.

Om konference.
Ved Altingets konference ”Få indflydelse i Bruxelles” mandag 20. april fortalte forskellige oplægsholdere om deres erfaringer med interessevaretagelse i EU, og kom med råd til mere effektiv lobbyisme til konferencens deltagere.
Ud over Ove Kaj Pedersen, havde konferencen oplæg fra formand for folketingets Europaudvalg Eva Kjer Hansen (V), medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose (S) og tidligere EU-ambassadør Poul Skytte Christoffersen.
Derudover deltog Sinne Conan, direktør for public affairs-virksomheden Konsentio samt Kristian Ruby, der er tidligere rådgiver for Connie Hedegaard (K) og nuværende chefrådgiver i Operate.  

Glem aldrig den nationale vej, og kom aldrig i opposition til jeres regering. Sådan kunne man opsummere rådene fra professor ved Copenhagen Business School Ove Kaj Pedersen til de fremmødte ved Altingets konference om lobbyisme i EU mandag.

”På baggrund af den viden, jeg har, er det min intuitive forventning, at den nationale administration og den nationale regering i enhver sammenhæng er den største og den mest effektive lobbyist. Også i europæiske spørgsmål. Den væsentligste kanal til indflydelse ligger derfor i København,” sagde Ove Kaj Pedersen.

Han opfordrede derfor virksomhederne og organisationerne til at flytte noget af deres fokus fra det komplicerede EU-system i Bruxelles hjem til det nationale embedsværk.

Dokumentation

Den danske EU-beslutningsprocedure.
Danmarks holdning til EU-sager fastlægges gennem EU-beslutningsproceduren, der består af fire led. Målet er at opnå enighed indadtil i Danmark og udadtil i forhold til EU.

1. Specialudvalgene:
Her sidder embedsmænd og interesseorganisationer. Der indkaldes til møde i specialudvalgene, når behandlingen af et forslag påbegyndes i en af Rådets arbejdsgrupper. Specialudvalgene identificerer forslagets indhold og rækkevidde og udarbejder foreløbige danske synspunkter, blandt andet på baggrund af høringssvar.

2. EU-udvalget.
Her sidder embedsmænd fra forskellige ministerier. Udvalget har ansvaret for koordination af EU-sager. Hovedparten af sagerne i udvalget er sager, som kommer op i forbindelse med rådsmøde den efterfølgende uge.

3. Regeringens Udenrigspolitiske Udvalg.
I udvalget sidder ministrene, som fastlægger Europa-politikken.

4. Folketingets Europaudvalg.
Den ansvarlige minister foreligger den danske forhandlingsposition på de sager, som ventes drøftet på Rådsmødet. Udvalget tildeler her ministeren et forhandlingsmandat.

Kilde: EU-repræsentationen i Bruxelles, Udenrigsministeriet.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00