Debat

R: Europa har et ansvar i Ungarn

DEBAT: Hele EU må i fællesskab vise Ungarns premierminister Viktor Orbán, at de europæiske værdier, som Unionen er bygget på, ikke bare kan tilsidesættes. Det gælder også Bendt Bendtsens (K) gruppe i Parlamentet, skriver Morten Helveg Petersen (R). 

Europa har et ansvar for udviklingen i Ungarn. Det skriver Morten Helveg Petersen (R).
Europa har et ansvar for udviklingen i Ungarn. Det skriver Morten Helveg Petersen (R).Foto: Facebook.com
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

EU er bygget på et sæt værdier, vi aldrig må gå på kompromis med.

Vi er et fællesskab af nationer, der sammen repræsenterer frihed, fred og samarbejde. At et sådant fællesskab er blevet til på et kontinent, der i hundredvis af år er blevet flosset af sabler og gennempløjet af tanks, er enestående. Derfor må vi stå vagt om de værdier, der bragte os fra krig mod fred. De demokratiske værdier.

Gennem de seneste år har vi desværre set tegn på, at værdierne er i skred. I Grækenland må den hårdt prøvede befolkning se en gruppe fascister blive valgt til det græske parlament. Og i Ungarn har regeringen, uden at lytte til protesterne fra de resterende europæiske lande, beslutsomt undermineret fundamentale rettigheder, demokratiske principper og sågar deres egen lovgivning.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Viktor Orbán har udfordret resten af Europa i en sådan grad, at Ungarn næppe ville blive optaget i Unionen, hvis de ansøgte i dag. Hans strategi er kold og kynisk: Han indskrænker langsomt de demokratiske rettigheder for befolkningen i sit land, indskrænker pressens vilkår, og chikanerer oppositionspolitikere.

Af med skyklapperne
Ungarn står som fuldgyldigt medlem af EU. De har taget lange skridt for at komme af med deres kommunistiske fortid. Budapest er en af juvelerne i Centraleuropa, og Ungarn er lige så stor en del af europæisk økonomi og fællesskab som andre EU-lande.

Viktor Orbán har udfordret resten af Europa i en sådan grad, at Ungarn næppe ville blive optaget i Unionen, hvis de ansøgte i dag.

Morten Helveg Petersen (R)
MEP

I Europa-Parlamentet går vi nu fuldgyldigt ind i debatten for at vise Orbán, at hans handlinger ikke bliver overset. Min gruppe i Europaparlamentet, ALDE, har foreslået at inkludere spørgsmålet på den officielle dagsorden for næste plenarsamling. Samtidig afholder vi en høring tirsdag i Strasbourg, hvor repræsentanter, eksperter og pressen er blevet inviteret til at snakke om udviklingen i Ungarn. 

I den forbindelse er det altafgørende også at få Bendt Bendtsens (K) gruppe til at indse, at deres partikammerater er galt afmarcherede. EPP må tage afstand offentligt, og kraftigt, til Orbán og hans leg med menneskers rettigheder.

Hele EU, alle grupper og alle institutioner må i fællesskab vise Ungarn, at de europæiske værdier, Unionen er bygget på, ikke bare kan tilsidesættes. Vi har kæmpet hårdt for freden, rettighederne og velstanden gennem århundreder. Og vi stiller os naturligvis på bagbenene, når nogen bryder den aftale. Vi har for længst svoret, at vi vil stå skulder ved skulder, for at hjælpe mod brud på basale rettigheder og demokrati.

Det har vi gjort før, og det skal vi gøre nu. For Europa har et ansvar i Ungarn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00