Debat

R: Hvor blev Venstres europabegejstring af?

DEBAT: Hvor det tidligere var Uffe Ellemanns (V) blå EU-sokker, som dominerede Venstre, står partiet i dag side om side med Dansk Folkeparti i skræmmekampagnen mod østeuropæiske arbejdstagere i Danmark, mener Morten Helveg Petersen (R).
Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen (R) 
Spidskandidat til Europa-Parlamentet

>>En af de helt centrale hjørnesten i EU's Indre Marked er den fri bevægelighed af arbejdskraft. Vi har som EU-borgere ret til at søge arbejde i andre EU-lande, såvel som at tage del i de sociale ydelser, som knytter sig til arbejdsmarkedsaktivitet i det pågældende land.

Dette system har fungeret uden store problemer og har været med til at sikre en arbejdsmarkedsmobilitet og innovation inden for EU. Dansk Folkeparti forsøger imidlertid at stable en skræmmekampagne på benene.

Inden udvidelsen med Spanien og Portugal i 1986 slog mørkemænd med et pessimistisk syn på fremtiden ligeledes på jungletrommerne og råbte; Masseindvandring, massefyringer og løntrykkere.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Ingen af delene skete som bekendt. Indvandringen var minimal. 1000 spaniere og 6000 portugisere fik i gennemsnit arbejdstilladelse i et af de øvrige EU lande den første årrække efter udvidelsen. Allerede i 90'erne gik Portugal fra et være "nettoyder" til at være "nettonyder" af arbejdsmarkedsemigranter. Et punkt, som tilbageviser Dansk Folkepartis tese om, at arbejdssøgningen hovedsagligt er en ensrettet bevægelse.

Til de, som stadig måtte tro DF's teser om masseindvandring, kan jeg foreslå, at man i stedet begynder at tro på julemanden, det er mindst lige så realistisk.<<

Polakker og rumænere fremstilles af Venstre som simple jordbærplukkere, der kun kommer til Danmark for at få fingre i vores børnecheck og andre velfærdsydelser, selvom alle undersøgelser viser det stik modsatte.

Morten Helveg Petersen (R)
Kandidat til Europa-Parlamentet

Jeg kan desværre ikke tage æren for disse fornuftige ord. De er derimod skrevet af Venstres tidligere EP-spidskandidat Ellen Trane Nørby i A4 i 2004.

Venstres skræmmekampagne 
Man må sige, at der er sket meget med Venstre siden østudvidelsen. Hvor det tidligere var Uffe Ellemanns blå EU-sokker, som dominerede Venstre, står partiet i dag side om side med Dansk Folkeparti i skræmmekampagnen mod østeuropæiske arbejdstagere i Danmark.

Polakker og rumænere fremstilles af Venstre som simple jordbærplukkere, der kun kommer til Danmark for at få fingre i vores børnecheck og andre velfærdsydelser, selvom alle undersøgelser viser det stik modsatte. Som nogen, der dræner statskassen, selvom alle tal viser, at østeuropæere betaler milliarder til den danske velfærd.

Det er trist, at Ellen Trane og resten af Venstre på den måde har forkastet den europabegejstring, som hun ved østudvidelsen følte sig kaldet til at forsvare.

I Radikale Venstre er vi ikke i tvivl. Vi vil kæmpe for at forsvare fri bevægelighed i EU. Fordi det gavner danskerne, og fordi det gavner Danmark. Og fordi vi tror på Europa.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00