Debat

Rederiforening: Danske EU-politikere bør kigge mod øst

DEBAT: Når de nye handelsaftaler skal igennem Europa-Parlamentet, bør de danske folkevalgte alliere sig med østlandene, som er begejstrede for frihandel, skriver EU-chef i Danmarks Rederiforening Simon Bergulf.

<span>Desværre er der i flere europæiske lande en spirende modstand mod globalisering og frihandel, skriver Simon Bergulf.<br></span>
Desværre er der i flere europæiske lande en spirende modstand mod globalisering og frihandel, skriver Simon Bergulf.
Foto: Danmarks Rederiforening
Ida Routhe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Simon Bergulf
EU-chef, Danmarks Rederiforening

Danmark lever af at handle med verden. Det er en kendsgerning for både danske virksomheder og vores politikere i Folketinget og Europa-Parlamentet. Desværre deles vores begejstring for frihandel ikke i samme grad af alle europære – og i flere europæiske lande er der da også en spirende modstand mod globalisering.

Det er en udfordring for EU, da Europa-Parlamentet har væsentlig indflydelse på handelspolitikken. Derfor er det vigtigt, at danske Europa-Parlamentarikere har alliancerne i orden på tværs af nationaliteter. Her gælder det ikke mindst om at kigge mod øst, når der skal findes allierede i kampen for en mere åben europæisk økonomi.

Frihandelsbegejstrede østeuropæere
Analysebureauet VoteWatch har nemlig i en spritny analyse gennemgået 15 nøgleafstemninger om frihandel i indeværende valgperiode i Europa-Parlamentet og vurderet de enkelte parlamentarikeres stemmeadfærd. Her placerer danske politikere sig i den næsthøjeste kategori, når det kommer til at støtte frihandel. Kun overgået af politikere fra Polen, Rumænien, Kroatien og Bulgarien, som faktisk er endnu mere frihandelsbegejstrede end danskerne.

Uden ikke mindst polsk opbakning vil den forestående frihandelsaftale mellem EU og Canada (CETA) blive klart sværere at forhandle igennem i Europa-Parlamentet.

Simon Bergulf
EU-chef i Danmarks Rederiforening

Det vil nok overraske nogen, men det er egentlig meget sigende – for alle disse landes økonomier har næsten været hermetisk lukkede indtil murens fald i 1989, hvorefter de har oplevet gevinsten af øget samhandel gennem frihandel og deres EU-medlemskab.

CETA sværere uden polsk opbakning
Normalt står Danmark i Ministerrådet last og brast med blandt andre Storbritannien, Holland og de baltiske lande i kampen for mere frihandel. Den britiske begejstring for frihandel rækker dog ikke helt ind i Europa-Parlamentet, for desværre viser analysen, at de britiske parlamentarikere stemmer næsten lige så meget imod frihandel som de allermest protektionistiske og reaktionære kræfter i mere kritiske lande som Grækenland og Frankrig.

Derfor er det helt oplagt, at danske parlamentarikere rækker hånden ud til deres østeuropæiske sidekammerater og siger "dzięki" (tak på polsk). For uden ikke mindst polsk opbakning vil den forestående frihandelsaftale mellem EU og Canada (CETA) blive klart sværere at forhandle igennem i Europa-Parlamentet.

Og der er i den grad brug for både Canada-aftalen og nye handelsaftaler med for eksempel Japan. Her kan vi nemlig slå to fluer med ét smæk – dels sikre bedre adgang til markeder for danske virksomheder, dels gøre alt fra cowboybukser til fladskærms-tv'er billigere for danskerne.

Når de nye handelsaftaler skal igennem Europa-Parlamentet, kan danske folkevalgte derfor med god grund begynde at kigge mod øst. Her kan de nemlig hente opbakning til den frihandel, samhandel og vækst, som Europa i den grad har brug for, hvis ikke vi skal sejles agterud de kommende år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00