Regeringen tøver med at gå med i EU's bankunion

BANKTILSYN: Dansk deltagelse i EU's bankunion kræver ikke dansk folkeafstemning. Men regeringen vil have afklaret en række spørgsmål, før den vil anbefale et ja.

Lise-Lotte SkjoldanMichael HjøllundRikke Albrechtsen

Selvom en ny regeringsrapport peger på, at det ville være en fordel for Danmark at gå med i EU's bankunion, så tøver regeringen med at tage stilling.

I februar 2014 nedsatte regeringen en arbejdsgruppe, der skulle se på, om det samlet set er gavnligt for Danmark at deltage i det styrkede banksamarbejde i Europa.

Torsdag kom arbejdsgruppen med sin rapport, og her er konklusionen, at det vil være en styrkelse af de danske interesser i EU, særlig på det finansielle område, at Danmark tilslutter sig bankunionen. Samtidig vil danske kreditinstitutter kunne drage fordel af en større fælles forsikringsordning, hvis der sker store tab i banksektoren, vurderer rapporten.

Ikke endnu
Men Danmark bør vente og se, hvordan bankunionen kommer til at fungere i praksis, lyder det fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) og økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R).

Fakta
Sådan fungerer bankunionen
Bankunionen skal kunne redde fallerende banker, uden at det koster skattepenge. Det sker ved at lade den finansielle sektor selv stå for omkostningerne, hvis en skrantende bank skal afvikles. Denne såkaldte afviklingsmekanisme fungerer gennem et system af nationale og europæiske fonde, som bankerne betaler ind til i et gensidigt forsikringssystem.

Det overordnede tilsyn med bankerne varetages af en tilsynsmyndighed tilknyttet Den Europæiske Centralbank (ECB), der har direkte ansvar for kontrollen med de største banker i EU. ECB udsætter løbende de største banker for såkaldte stresstests, der skal kortlægge deres sundhedstilstand for at sikre, at de ikke kan udsætte det samlede system for store chok, hvis de går ned. Går Danmark med i bankunionen, vil det være banker som Danske Bank, Nordea, Jyske Bank, Sydbank og Nykredit, der vil skulle kontrolleres fra Frankfurt. Mindre banker vil stadig ligge under det nationale finanstilsyn.

Det bliver op til tilsynsmyndigheden at vurdere, om en bank er i en situation, hvor det er nødvendigt at afvikle den.

"På den baggrund mener vi i udgangspunktet, at det vil være en fordel for Danmark at deltage i det styrkede banksamarbejde. Vi vil tage endelig stilling til dansk deltagelse, når vi har set, hvordan samarbejdet fungerer i praksis, og når der er sket de nødvendige afklaringer," siger de i en pressemeddelelse.

Regeringens afventende position skyldes, at der ifølge rapporten stadig er områder, der skal afklares nærmere. Her vil man kigge på de erfaringer, der kommer ind, efter bankunionen er trådt og på en række særlige danske knaster, som for eksempel status for det specielle danske realkreditsystem.

Folkeafstemning ikke nødvendig
Samtidig med, at Erhvervs- og Vækstministeriet har vurderet fordelene og ulemper ved Danmarks eventuelle deltagelse i bankunionen, har Justitsministeriet foretaget en vurdering af, om Danmark i forhold til Grundloven kan tilslutte sig bankunionen uden en folkeafstemning.

Justsministeriet kommer frem til, at der en folkeafstemning ikke er nødvendig. Dermed kan beslutningen træffes af et almindeligt flertal i Folketinget.

Den vurdering tager regeringen til efterretning, siger Mette Frederiksen (S):

"Det er Justitsministeriets statsretlige vurdering, at grundloven ikke kræver, at der bliver afholdt en folkeafstemning om dansk deltagelse i det styrkede banksamarbejde. Det skyldes navnlig, at det fortsat vil være de danske myndigheder, der handler i forhold til kreditinstitutter i Danmark," siger hun i en pressemeddelelse.

Vejen mod en bankunion
EU's arbejde mod en fælles bankunion blev født ud af finanskrisen. Målet er at sikre, at syge banker ikke for fremtiden skal kunne true de europæiske økonomier på livet. Et af hovedelementerne er, at det er bankerne selv, der skal hæfte for udgifterne, hvis en bank krakker. Derfor skal bankerne betale ind til et fælles forsikringssystem.

De tre værktøjer til at sikre den ambition er fælles regler for bankerne, et fælles banktilsyn og en fælles ordning for afvikling af nødlidende banker.

Mens arbejdet med at udmønte bankunionen har stået på i Bruxelles i flere år, har den danske regeringen forholdt sig positiv til det fælles banksamarbejde. Men beslutningen om hvorvidt Danmark selv skulle deltage i projektet har ladet vente på sig.

Da Danmark ikke er med i euroen, er deltagelse i bankunionen frivillig. Regeringen har i over et år barslet med en analyse af konsekvenserne af dansk deltagelse. Samtidig har regeringens jurister analyseret, om dansk deltagelse efter Grundloven vil kræve en folkeafstemning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00