Debat

Rina Ronja: Her er løsningen på skattely

DEBAT: Vi kan ikke leve med, at multinationale selskaber snyder vores samfund ved at bruge skattely. Specielt ikke, når vores velfærd i forvejen er klemt på pengepungen. Løsningen er åbenhed og gennemsigtighed, skriver Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU. 

Redskaberne til at bekæmpe skattely er gennemsigtighed og åbenhed, skriver Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU.
Redskaberne til at bekæmpe skattely er gennemsigtighed og åbenhed, skriver Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU.Foto: Pablo Eekman/Folkebevægelsen.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rina Ronja Kari
Folkebevægelsen mod EU

Kampen imod skattely og skattesnyd er startet, hvad enten det drejer sig om EU-kommissionsformandens medlemsland, lande uden for EU eller hvidvaskning af penge.

Kampen er naturligvis vigtig for vores samfund, fordi skatteindtægter er afgørende for velfærden og for resten af det offentlige i øvrigt.

Vi kan ikke leve med, at store multinationale selskaber snyder vores samfund, og det bliver kun værre af, at vores velfærd i forvejen er alt for klemt på pengepungen. Derfor er det også en prioritet for mig at bruge alle tænkelige redskaber til at få stoppet det, og her gælder pladsen i EU-parlamentet naturligvis også.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Gennemsigtighed og åbenhed
Et af de vigtigste redskaber, vi har og kan få, er faktisk også et ret simpelt redskab.

Det handler simpelthen om gennemsigtighed og åbenhed. Vi skal vide, hvor virksomhederne tjener penge, hvad de betaler i skat, hvem der ejer dem og får penge ud af dem, og ikke mindst, hvordan forskellige datterselskaber er forbundede, og hvad de sælger til hinanden til hvilken pris. Med andre ord: Vi skal bruge information og rigtig meget af den.

Vi skal vide, hvor virksomhederne tjener penge, hvad de betaler i skat, hvem der ejer dem og får penge ud af dem, og ikke mindst, hvordan forskellige datterselskaber er forbundede, og hvad de sælger til hinanden til hvilken pris.

Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU)
MEP

Det kan nemlig give vores skattemyndigheder vigtig viden til at stoppe overførsler mellem forskellige skyggevirksomheder og dermed også redskaber til at sikre ordentlig skattebetaling dér, hvor pengene tjenes.

Det er ikke engang et spørgsmål om, at vi vil have virksomhederne til at betale mere skat, end de skal – bare, at de skal betale den rigtige skat! Det burde alle kunne støtte.

For mange ulande gælder det oven i købet, at de kunne undvære bistandshjælp, hvis bare de multinationale selskaber betalte den skat, de skulle. Det er da tankevækkende.

Kommissionen og Rådet holder sig tilbage
Alt dette leder til, at vi er mange, som været særdeles aktive for at sikre mere åbenhed. Det sker blandt andet i behandling af et direktiv om hvidvaskning af penge, hvor vi kæmper for åbenhed om såkaldt beneficial ownership også kaldet de reelle ejere.

Desværre viser hverken EU-Kommissionen eller Rådet sig særlig villige til den slags åbenhed. De mener åbenbart, at det er skadeligt for virksomhederne, hvis andre kan kigge med i, hvem der ejer dem.

Rådet har f.eks. den idé, at oplysningerne i et sådant register skal holdes hemmelige for offentligheden, så kun myndigheder og virksomhederne vil kunne se informationerne. Det vil betyde, at ulandene ikke vil kunne gøre brug af oplysningerne til at sikre deres skatteindtægter. Og som vi har set så sent som i sidste uge, har det særdeles stor betydning, at journalister og offentligheden kan kigge virksomhedernes skattebetaling efter i sømmene.

EU har været med til at skabe et indre marked for løndumping for arbejdstagerne og for skattedumping for virksomhederne. Det er nu på tide at rydde op. Ikke for EU's skyld, men for velfærdssamfund overalt i verden. Et godt skridt i den retning vil være at skabe gennemsigtighed over virksomhedsejere, men vi mangler virkelig opbakning fra Kommissionen. Så meget, at man kan få den tanke, at Kommissionen ikke helhjertet ønsker at stoppe skattely.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rina Ronja Kari

Marketings- og kommunikationschef, Miljømærkning Danmark
cand.soc. i virksomhedsledelse (Roskilde Uni. 2012)

0:000:00