Debat

S: Blå bloks afvisning af ID-kort skader kampen mod social dumping

DEBAT: Blå bloks afvisning af et obligatorisk ID-kort i byggeriet står i skærende kontrast til alle skåltalerne om fair konkurrence og opbakning til den danske arbejdsmarkedsmodel, skriver Christel Schaldemose (S).

Blå bloks afvisning af ID-kort i byggeriet skader kampen mod social dumping, skriver Christel Schaldemose (S). 
Blå bloks afvisning af ID-kort i byggeriet skader kampen mod social dumping, skriver Christel Schaldemose (S). Foto: www.christels.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

EU's indre marked er kernen i EU-samarbejdet og har over årene været en stor gevinst for økonomien.

Ikke mindst Danmark har tjent godt på EU's indre marked. Men vi står ved en skillevej. Ikke mindst set med danske øjne.

Skal vi fortsætte med yderligere liberaliseringer og et ræs mod bunden på lønninger og arbejdsvilkår, eller skal vi kæmpe for, at EU giver medlemslandene mulighed for at beskytte arbejdstagerne bedst muligt imod den relativt rå konkurrence, vi i dag oven på krisen ser i EU?

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

De fleste danske politikere vil sandsynligvis støtte stærkt op om den danske arbejdsmarkedsmodel og dermed sige ja til at beskytte arbejdstagerne. De fleste vil sandsynligvis støtte op om, at EU's indre marked skal fungere efter en ”fair konkurrence-model".

Blå blok siger ét og gør noget andet
Men når det kommer til konkrete sager, så stiller ikke mindst blå blok sig anderledes. Så bliver der stor forskel mellem de fine ord og den konkrete ageren.

Arbejdstagere skal på en dansk byggearbejdsplads have ret til overenskomstmæssig løn og krav om at betale skat i Danmark, uanset om man er fra Rumænien, Polen eller Danmark. Det sikrer ID-kortet.

Vi husker alle mængden af blå blok-politikere, der valfartede til Vejlegården for at bakke op om at underminere den danske model. Og i disse uger ser vi Venstre kæmpe hårdt imod, at Tyskland beskytter sine arbejdstagere, ved at insistere på at alle, der udfører arbejde i Tyskland, skal have en mindsteløn. ”Det er en barriere mod EU's indre marked, siger Venstre-politikere.” Jeg kalder det arbejdstagerbeskyttelse. Det burde ikke være noget problem overhovedet for en dansk arbejdsgiver at sikre, at for eksempel chauffører får den tyske mindsteløn.

Og nu melder blå blok ud, at de IKKE vil indføre ID-kort på danske bygge-arbejdspladser, hvis de kommer til magten efter valget. Et ID-kort, som ellers har til formål at sikre, at arbejdstagerne får en overenskomstmæssig løn og betaler skat og som samtidig er et værn mod social dumping.

De konkrete meldinger står i skærende kontrast til blå bloks skåltaler om opbakning til den danske arbejdsmarkedsmodel og til fair konkurrence. Det er ikke fair konkurrence at mene, at enhver beskyttelse af arbejdstagerne er protektionisme. Det er ikke fair konkurrence at slække kampen imod social dumping på arbejdspladser i Danmark.

EU skal ikke styres af rå markedskræfter
Jeg er utrolig stor tilhænger af EU og EU's indre marked. Men det marked skal ikke styres efter rå markedskræfter, det indre marked kræver regulering og arbejdstagerbeskyttelse.

Vi gør det forskelligt rundtom i EU, og det skal medlemslandene have ret til. Det er ikke barrierer mod det indre marked. Det, der er afgørende for mig, det er, at der ikke diskrimineres, i forhold til hvor man kommer fra. Således bør chauffører, der arbejder på vejene i Tyskland, have ret til mindsteløn, uanset om de er fra Litauen, Rumænien eller Tyskland. Således skal arbejdstagere på en dansk byggearbejdsplads have ret til overenskomstmæssig løn og krav om at betale skat i Danmark, uanset om man er fra Rumænien, Polen eller Danmark. Det sikrer ID-kortet.

Jeg synes, det vil klæde blå blok i det mindste at melde klart ud. Ja, de er til mere liberalisering og færre muligheder for, at EU's medlemslande beskytter arbejdstagerne. Jeg vil en anden vej. Jeg vil en fair konkurrence på EU's indre marked, og den indbefatter ret til arbejdstagerbeskyttelse. Også på lønnen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

0:000:00