Debat

S: Et godt arbejdsmiljø er alfa omega

DEBAT: Kampen for et godt arbejdsmiljø i EU skal tages alvorligt. Når vi fokuserer på arbejdsmiljø, sikrer vi nemlig også, at vi i fremtiden har en god og produktionsdygtig arbejdsstyrke, skriver Ole Christensen (S).

Kampen for et godt arbejdsmiljø i EU skal tages alvorligt, skriver Ole Christensen (S).
Kampen for et godt arbejdsmiljø i EU skal tages alvorligt, skriver Ole Christensen (S).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Christensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet 

EU's indre marked er kernen i vores europæiske samarbejde, og vi danskere har gennem årene haft stor gavn af det.

Men det er vigtigt, at de frie markedskræfter ikke får frit spil. De skal gå hånd i hånd med et fair arbejdsmarked og et godt arbejdsmiljø. Ellers risikerer vi, at tusindvis af lønmodtagere bliver ofre i et stadig mere hæsblæsende ræs mod bunden.

Der er økonomi i et godt arbejdsmiljø
Jeg har over årene altid haft fokus på et godt arbejdsmiljø. I efteråret var jeg initiativtager til en rapport, der opfordrer Kommissionen til at sikre en ambitiøs europæisk indsats. Rapporten blev stemt igennem med et overvældende flertal, hvilket er godt i forhold til at presse Kommissionen og sikre, at de ting, vi peger på i rapporten, bliver ført ud i livet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Det er hjerteblod for mig, at lønmodtagere skal kunne gå på arbejde, uden at de skal frygte for deres mentale og fysiske helbred.

På EU-plan går arbejdspladser hvert år glip af milliarder af kroner, fordi deres medarbejdere bliver syge. Det er der mange grunde til. På det mentale plan trækker stress og angst tænder ud, og på det fysiske plan ser vi for eksempel mange skader som følge af et hårdt manuelt arbejde.

På EU-plan går arbejdspladser hvert år glip af milliarder af kroner, fordi deres medarbejdere bliver syge.

Ole Christensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

For den enkelte medarbejder er det en stor byrde at arbejde under dårlige vilkår, og der er naturligvis store fordele for den enkelte ved at slippe for sygdom og arbejdsskader. Det forbedrer livskvaliteten, og det gør, at man kan leve livet, både når der arbejdes, og når der holdes fri.

Men for samfundet er det også ret godt. Tænk sig, hvis vi kunne skære en tiendedel af sygefraværet. Og tænk, hvis arbejdsskader ikke fyldte nær så meget i vores pressede sundhedssystem. Det ville sikre statskassen et stort beløb til bedre velfærd.

Brug for fælles europæisk indsats
Vi vil gerne være med i det indre marked, for der er god økonomi i samhandel. Men hvis det indre marked for alvor skal være succesfuldt, må vi sørge for at styre markedskræfterne.

Danmark er på mange måder langt fremme, når det gælder arbejdsmiljø. Vores danske model sørger for, at arbejdsmarkedets parter kan forhandle sig frem til fornuftige løsninger, og lovgivningen sikrer os mod de værste katastrofer.

Men selvom der på lang sigt er store gevinster at hente i et sundt arbejdsmiljø, så koster det på kort sigt. Derfor presser det danske virksomheder på pengepungen, hvis de skal konkurrere med udenlandske virksomheder, der ikke bekymrer sig om deres medarbejderes ve og vel.

For at sikre, at alle virksomheder kommer med på vognen, er vi nødt til at opstille nogle fælles regler. Derudover så skylder vi også vores europæiske medborgere i de andre lande at gøre en indsats. Vi vil jo gerne aftage varer produceret i Polen, Tyskland eller Spanien. Så må vi også tage ansvar og sikre ordentlige vilkår for alle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Christensen

Fhv. MEP (S), fhv. viceborgmester, Brovst Kommune
butiksuddannet, merkonom

0:000:00