Debat

S: EU-indsats for arbejdsmiljøet halter

DEBAT: EU's arbejdsmiljøindsats har de seneste år haltet bagefter. Der er behov for ny lovgivning og konkrete målsætninger, skriver Ole Christensen (S).

Der er behov for ny lovgivning og konkrete målsætninger for EU's arbejdsmiljøindsats, skriver Ole Christensen (S).
Der er behov for ny lovgivning og konkrete målsætninger for EU's arbejdsmiljøindsats, skriver Ole Christensen (S).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Christensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Et sundt og trygt arbejdsmiljø giver trivsel på jobbet, og samtidig kan det øge virksomheders produktivitet og konkurrenceevne. 

Man tænker ikke altid over det, når det er godt, men når det er dårligt, er det i den grad ødelæggende for den enkeltes dagligdag. Hvert år er mere end tre millioner europæiske arbejdstagere udsat for en ulykke, som medfører mere end tre dages fravær - og 4.000 af ulykkerne har dødeligt udfald. Samtidig dør næsten 160.000 mennesker af arbejdsrelaterede sygdomme.

Faktisk har vi i EU allerede 24 direktiver på området, som blandt andet pålægger arbejdsgiverne at træffe en række foranstaltninger, som forebygger sygdomme og ulykker. 

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Stilstand i ny lovgivning 
Det er altså ikke ren dårligdom fra EU, og reglerne har indtil nu være med til at bane vejen for en indsats for et bedre arbejdsmiljø i hele Europa. Men i de senere år er der ikke sket meget – faktisk ingenting. Og når virkeligheden på arbejdspladserne forandrer sig, for eksempel med ny teknologi og nye arbejdsformer, skal lovgivningen selvfølgelig følge med. Det er sund fornuft.

Som Europa-Parlamentets ordfører på en betænkning om EU’s arbejdsmiljøindsats har jeg tænkt mig at sende et stærkt signal om, at der er behov for ny lovgivning og konkrete målsætninger, hvis vi skal have gjort noget for alle de mennesker, der hver dag blive syge af at passe deres arbejde. 

Det kan godt være, at det på den korte bane koster lidt ekstra at skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Men på den lange bane vil det altid være en god forretning - for såvel samfundet som den enkelte virksomhed. 

Ole Christensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Flere grænseværdier 
Helt konkret er der brug for langt flere grænseværdier for kræftfremkaldende stoffer. I øjeblikket har vi kun grænseværdi på fire stoffer, selvom vi kender til mere end 100 stoffer, som kan give mennesker kræft af at gå på arbejde. På samme måde skal vi have strengere regler for, hvad medlemsstaterne skal gøre for at modvirke de skadelige effekter af asbest. Og selvfølgelig skal vi sikre, at alle medlemslande rent faktisk implementerer de regler, vi er blevet enige om i EU.

Politisk er der et behov for, at de borgerlige i Europa-Parlamentet stopper med at snakke om arbejdsmiljøbestemmelserne, som om de ikke er andet end en klods om benet på virksomhederne.

God forretning for virksomheder
Det kan godt være, at det på den korte bane koster lidt ekstra at skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Men på den lange bane vil det altid være en god forretning - for såvel samfundet som den enkelte virksomhed. 

Sidst men ikke mindst er indsatsen ikke blot vigtig for arbejdstagernes trivsel. Det er også nødvendigt for at sikre fair konkurrence mellem virksomhederne i Europa. Vi ser igen og igen – senest med Ryanair – at målet om hurtig profit vejer tungere end hensynet til de mennesker, der hver dag sørger for, at hjulene kører rundt. 

Hvis de europæiske regler ikke følger med udviklingen i resten af samfundet, vil visse arbejdsgivere utvivlsomt føle sig fristet til at dumpe forholdene og se stort på de ansattes trivsel. Jeg frygter, det vil skabe en udvikling, hvor virksomheder konkurrerer om, hvem der kan tilbyde deres ansatte de dårligste vilkår.

Om få måneder vedtager Europa-Parlamentet – efter planen – min rapport. Vi ønsker et sikkert og sundt Europa, hvor der ikke konkurreres på dårlige arbejdsforhold. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Christensen

Fhv. MEP (S), fhv. viceborgmester, Brovst Kommune
butiksuddannet, merkonom

0:000:00