Debat

S: Gå efter bedre skatteregler i stedet for Junckers person

DEBAT: Det er svært at have tillid til Juncker, når det handler om virksomhedsbeskatning. Men den såkaldte Luxleaks-skandale skal bruges til at kræve nye EU-skatteregler, fremfor at kræve Junckers afgang. Det skriver Christel Schaldemose (S).

Den såkaldte Luxleaks-skandale skal bruges til at kræve nye EU-skatteregler, fremfor at kræve Junckers afgang. Det skriver Christel Schaldemose (S).
Den såkaldte Luxleaks-skandale skal bruges til at kræve nye EU-skatteregler, fremfor at kræve Junckers afgang. Det skriver Christel Schaldemose (S).Foto: www.christels.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Forrige uge bød på afsløringer af firmaer, der har meget fordelagtige skatteaftaler med Luxembourg. 

Forargelsen over Luxembourgs skattepolitik var forståeligt nok stor. Derfor var der i Europa-Parlamentet et ønske om, at Juncker, som tidligere statsminister i landet og nuværende kommissionsformand, skulle forklare sig.

Det gjorde han så under den netop afholdte mini-session i Bruxelles. Juncker sagde, at han ikke mente, skatteaftalerne var ulovlige. Han mente ikke, at Luxembourg var ene om at konkurrere på skat. Det gjorde de fleste EU-lande, og reelt var det bare EU's skyld, fordi vi ikke havde harmoniseret skatterne.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Jeg hørte desværre ikke, at Juncker tog afstand fra skattely og aggressiv skattepolitik. Og det var ikke mine ører, der svigtede, men i stedet Junckers ord. Til gengæld fik de store grupper signaleret, at de stadig står bag Juncker. Flere MEP'ere har ellers krævet hans afgang. Nogle rutinemæssigt, fordi de ikke kan lide Juncker eller EU. Andre, fordi de er forargede. Men flertallet i Europa-Parlamentet står stadig bag ham. End ikke den grønne gruppe kræver hans afgang. De kræver handling på skatteområdet; #ActOrGo er deres slogan.

Ikke nødvendigt med Junckers afgang
Jeg har personligt ikke tillid til Juncker, når det handler om virksomhedsbeskatning, men jeg tror, der er mere fremtid i at bruge Luxleaks-sagen til at kræve nye EU-skatteregler, fremfor at kræve Junckers afgang.

Lad os bruge den kollektive forargelse over Luxembourg-modellen til at sikre, at vi nu laver fælles, europæisk lovgivning, der en gang for alle gør op med spekulative skatteløsninger.

Christel Schaldemose (S)
MEP

For det har i årevis været en kendt sag, at Luxembourg har haft en skattepolitik, som har trukket hundredvis af virksomheder til landet. Ligesom vi ser med Schweitz, Monaco m.fl. Vi ved jo godt, hvilke lande der beskytter firmaer, der gør en dyd ud af at bidrage mindst muligt til fællesskabet. Og da flertallet i Europa-Parlamentet anbefalede Jean-Claude Juncker som formand for EU-Kommissionen, vidste de godt, at Juncker har været en toneangivende politiker i Luxembourg i mere end 18 år. Og dermed også sat sit præg på den skattepolitik, der har været ført. 

Mit gæt er, at Luxembourg-aftalerne ikke dømmes ulovlige. Misforstå mig ikke, jeg synes Luxembourg-modellen er både forkastelig, uacceptabel og komplet usolidarisk. Og jeg mener klart, at Juncker har et stort medansvar for denne usolidariske skattepolitik, selvom han eventuelt ikke personligt og juridisk kan drages til ansvar.

Brug for klare og fair regler
Luxembourgs skattepolitik var en af årsagerne til, at jeg ikke kunne støtte Jean-Claude Juncker, da vi i Europa-Parlamentet skulle stemme om ham som formand for EU-Kommissionen. Men lad os bruge den kollektive forargelse over Luxembourg-modellen til at sikre, at vi nu laver fælles, europæisk lovgivning, der en gang for alle gør op med spekulative skatteløsninger. En fælles minimumsselskabsskat er et godt sted at begynde. Det skal suppleres med klare regler for, at alle firmaer skal betale skat i de lande, de har aktiviteter.

Vi skal indføre et fair system, der gør op med skattespekulationen på tværs af grænserne. Skattesystemet i dag lovliggør, at investeringer og underskud i et land kan trækkes fra i et andet land med en højere selskabsskat. Hvis alle bidrager ordentligt og fair til fællesskabet, kan vi alle, både enkeltpersoner og firmaer samlet set spare penge i skat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (S), MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

0:000:00