Debat

S: Ny retning for det europæiske arbejdsmarked

DEBAT: Der skal nye boller på suppen, hvis vi skal den sociale dumping til livs. Indtil videre er det ikke blevet til meget andet end tomme ord fra EU-Kommissionen. Lad os håbe, at den nye kommission kan veksle ord til handling, skriver Ole Christensen (S). 

Den ny EU-Kommission skal rette det politiske skyts mod de omfattende problemer med social dumping, skriver Ole Christensen (S).
Den ny EU-Kommission skal rette det politiske skyts mod de omfattende problemer med social dumping, skriver Ole Christensen (S).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Christensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Den sidste uges tid har stået i høringernes tegn i Europa-Parlamentet, og det har blotlagt et udsnit af Kommissionens vigtigste prioriteter.

Hvis jeg kunne bestemme, burde Kommissionen rette det politiske skyts mod de omfattende problemer med social dumping. Derfor rejste jeg nogle af de centrale problematikker for den kommende beskæftigelseskommissær, Marianne Thyssen, og bad hende svare på, hvordan vi kommer problemerne til livs.

Det er hamrende uretfærdigt, at der konkurreres på, hvem der har de ringeste arbejdsvilkår. Det er unfair for de mennesker, der er tvunget til at arbejde under kummerlige forhold, men også for de folk, der har mistet deres job, fordi visse arbejdsgivere udnytter, at folk, der kommer fra fattigere EU-lande, kan presses til at arbejde under stærkt kritisable forhold og til en lavere løn. 

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har netop påvist, at en del arbejdstagere fra andre EU-lande i Danmark arbejder til væsentligt lavere lønninger end deres danske kollegaer.

Brug for klare regler
Samtidigt er social dumping tydeligere end nogensinde før inden for eksempelvis luftfarten. Flyselskaber, der behandler deres ansatte ordentligt, presses af discountselskaber, der snedigt, skruppelløst og meget kreativt snor sig udenom de regler, der burde sikre, at personalet i flybranchen arbejder under ordentlige arbejdsvilkår. Der er simpelthen brug for klarere regler, der kan håndhæves - også i luften.

Det er hamrende uretfærdigt, at der konkurreres på, hvem der har de ringeste arbejdsvilkår.

Ole Christensen (S)
MEP

Vognmandsbranchen er på præcis samme måde udfordret af komplicerede regler, der er svære at håndhæve og nærmest inviterer til misbrug. Det har danske chauffører fået at føle. Selvom der tranporteres mere gods end nogensinde på de danske veje, sidder stadigt færre danske chauffører bag rattet.

Fra ord til handling
Det er den slags uretfærdigheder, vi skal til livs. Indtil videre er det bare ikke blevet til så meget andet end tomme ord fra Kommissionens side. Der skal andre boller på suppen, hvis kampen mod social dumping skal vindes.

Derfor greb jeg chancen og spurgte den kommende beskæftigelseskommissær, Marianne Thyssen, tidligere kollega fra Europa-Parlamentet og Kristendemokrat, som tegner til at blive Kommissionens førstedame i kampen mod social dumping, om hun er klar til at lægge handling bag ordene. Thyssen svarede mig, at fokus skal intensiveres i transportbranchen, og at det er vigtigt, at landene samarbejder og arbejdsmarkedets parter involveres. Derudover betonede hun behovet for skarpere tilsyn og kontrol, hvor samarbejde mellem medlemsstater bliver et nøgleord.

Lovende takter, men jeg har desværre hørt sangen før. Denne gang skal ordene veksles til handling, og det skal vi kæmpe for i Europa-Parlamentet. Jeg håber, at Thyssen vil takke for Parlamentets tillid ved at tage kampen alvorligt. Ellers skal vi nok holde hende op på det. Det er der brug for i hele EU. Vi ønsker en fri og fair konkurrence i Europa.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Christensen

Fhv. MEP (S), fhv. viceborgmester, Brovst Kommune
butiksuddannet, merkonom

0:000:00